Belföld

Petrétei óva intette Orbánt

Az igazságügyi és rendészeti miniszter arra szólította fel a Fidesz elnökét, hogy a jövőben tartózkodjon alaptalan vádak hangoztatásától.

„Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter levélben fordult a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnökéhez azzal a céllal, hogy megtudja, Orbán Viktor személyesen, vagy pártjának valamely politikusa tett-e feljelentést a kormány vagy annak valamely tagja ellen” – írta közleményében Danks Emese.

Hozzátette: „a miniszter levelében felszólította az ellenzéki párt vezetőjét, hogy amennyiben korábbi nyilatkozataik ellenére eddig nem kezdeményeztek büntetőeljárást, és azt a jövőben sem tervezik, úgy a jövőben tartózkodjon az alaptalan vádak hangoztatásától. A bűncselekmények üldözése az állam alkotmányos kötelezettsége”.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor pártelnök több alkalommal utalt a miniszterelnök, illetve a kormány büntetőjogi felelősségére, Áder János ellenzéki képviselő pedig a Fidesz októberi nagygyűlésén beszélt arról, hogy büntetőeljárást kezdeményeznek Gyurcsány Ferenc ellen.


A Fidesz bármikor újra az ügyészséghez fordulhat


Balsai István, aki Áder Jánossal még tavaly adott be feljelentést Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és pénzügyminiszter ellen közérdekű adattal visszaélés vétsége miatt, az MTI-nek elmondta: a Központi Nyomozó Főügyészség tavaly októberi elutasító határozata ellen panasszal éltek, a Legfőbb Ügyészség azonban november 16-án ezt is elutasította. Mint mondta, az ügyészség arra hivatkozott, hogy nem látták a beadványban foglaltakat bizonyíthatónak.


Áder János tavaly október 7-én, a Fidesz Kossuth téri nagygyűlésén jelentette be, hogy büntetőeljárást kezdeményez Gyurcsány Ferenc ellen, mert véleménye szerint a kormányfő “közérdekű adatokat nem hozott nyilvánosságra, közérdekű adatokat hamisított meg, ezzel megvalósította a közérdekű adattal való visszaélés büntető törvénykönyvi tényállását.


Áder és Balsai október elején nyújtotta be feljelentését a Központi Nyomozó Főügyészségnek, amely azonban október végén elutasította azt, mert hiányolta belőle a konkrétumokat. Áder János akkor közölte, hogy a döntése ellen panasszal élnek, de végül novemberben ezt is elutasította az ügyészség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik