Belföld

Ab: alkotmányellenesek egyes adatgyűjtési rendelkezések

A titkos információgyűjtésre vonatkozó egyes rendelkezések alkotmányellenességét mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) szerdán elfogadott határozatában.

A rendőrségi törvény, a büntetőeljárási törvény, valamint a jövedéki törvény több rendelkezését semmisítette meg a testület javarészt ez év december 31-i hatállyal – tartalmazza az Ab közleménye. A határozat indokolása szerint a kifogásolt rendelkezések alkotmányellenesek, mert kidolgozatlanságuk, bizonytalanságuk a kérdéses jogintézmény működését kiszámíthatatlanná, ellenőrizhetetlenné teszi. Továbbá sérti az emberi méltósághoz, a magánlakáshoz, a magántitkok és az egyes személyes adatok védelméhez, a tisztességes eljáráshoz és a védelemhez fűződő alkotmányos jogot.

Az Ab szerint a vizsgált jogszabályokban bizonyos megfogalmazások, illetve jogtechnikai megoldások megengedhetetlenül tág határok közötti, előre kiszámíthatatlan, a jogalkalmazóknak ötletszerű jogértelmezésre adnak lehetőséget, továbbá a titkos információgyűjtés határait az ezt indítványozók és engedélyezők szubjektív megítélésétől teszik függővé. Ez ellentétben áll a jogbiztonságból fakadó jogállami elvárásokkal, sérti a jogszabályok egyértelműségének, alkalmazásuk kiszámíthatóságának követelményét.

A titkosszolgálati eszközök alkalmazásával kapcsolatban az egymásra épülő jogszabályok, például a rendőrségi és a büntetőeljárási törvény egymással sem céljaikat, sem fogalmi rendszerüket tekintve összeegyeztethetetlen rendelkezései “tág teret adnak az önkényes jogértelmezésre, ugyanakkor nem tartalmaznak az egyes eszközök és módszerek igénybevételével szemben az alkalmazókat kellő megfontoltságra intő hatékony törvényi korlátokat” – tartalmazza az Ab határozata.

A magánlakás sérthetetlenségével kapcsolatban az Ab megállapítja: ez a jog az emberi méltósághoz való jog meghatározott szempontú konkretizálása, amely nem relativizálható, mert nem önmagában a helyszínt, hanem az embert védi. A határozat ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a közrend és a közbiztonság védelme alkotmányos államcél, s ez indokolttá teszi a titkos eszközök és módszerek alkalmazását is. Erre azonban csak kivételesen, a törvényben pontosan körülírt esetekben, kellő súlyú indokkal van alkotmányos lehetőség – tartalmazza az Ab közleménye.

A határozat nem érintette a nemzetbiztonsági törvény rendelkezéseit, továbbá a bírói engedélyhez kötött egyes titkos eszközökön túl rendelkezésre álló más módszerek alkalmazását. Az Ab eljárásában több, a titkos információszerzésre vonatkozó indítványt egyesített, köztük a Debreceni Ítélőtábla, illetve a Sátoraljaújhelyi Városi Bíróság előtt folyamatban lévő ügyekben az eljáró büntetőbíró által megfogalmazott beadványokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik