Belföld

Horn: primitív volt Kóka kijelentése

Horn Gyula durvának, primitívnek tartja azokat a kijelentéseket, amelyeket a vizitdíjról szóló nyilatkozatáról szólva vele kapcsolatban tett Kóka János vasárnap.

Horn Gyula vasárnap azt nyilatkozta, hogy szerinte nem kellene bevezetni a vizitdíjat, mert elfogadhatatlan a “népnevelési célú pénzbeszedés”. “Ne röstelljük elvetni azt, ami rossznak bizonyult. Így például, vonjuk vissza vizitdíjat. Ugyanis elfogadhatatlannak tartom a pusztán népnevelési célú pénzbeszedést” – mondta a szocialista politikus a Vasárnapi Híreknek adott interjújában. Horn Gyula szavaira Kóka János még vasárnap úgy reagált: Horn “hétvégi gondolatrohamai” egyszer már tönkretettek egy koalíciót. “A céltalan populizmust az ország nagyon drágán fizetheti meg” – mondta Kóka.


Horn: ésszel a reformokkal


Horn durvának, primitívnek tartja azokat a kijelentéseket, amelyeket a vizitdíjról szóló nyilatkozatáról szólva vele kapcsolatban tett Kóka János vasárnap. A volt miniszterelnök, egykori szocialista pártelnök ATV Egyenes beszéd című hétfői műsorában beszélt az SZDSZ-es politikus nevének említése nélkül. Horn hangsúlyozta: nem érdekli, hogy az illető mit mond, s nem hajlandó vele foglalkozni. Ha ő lesz a kisebbik koalíciós párt elnöke, akkor “adok neki jó tanácsokat, még arról is, mi az a demokratikus centralizmus és az államszocializmus meg hasonlók” – mondta a gazdasági miniszter szavaira célozva.

Horn Gyula a leghatározottabban visszautasított minden olyan célozgatást és véleményt, amely “úgy tüntet fel bennünket, hogy mi ellenfelei vagyunk a reformoknak.” Mi az okos, értelmes reformot akarjuk, és ezért mindent el kell követni, hiszen az emberekről és az országról van szó – hangoztatta.

Emlékeztetett arra, hogy a hollandok hat éven át csinálták meg a reformot, és górcső alá vették, hogy megfelel-e azoknak a céloknak és szándékoknak, amelyeket megfogalmaztak. És így van ez Írországban és az Egyesült Államokban is.

“Nagyon kérek mindenkit, hogy higgyék el, hogy mi reformokat akarunk, de nem ész nélkül” – mondta. Arra a kérdésre, hogy miért nem korábban mondta el ő, illetve a szocialisták, hogy a vizitdíj úgy ahogy van, nem jó ötlet, azt felelte Horn, hogy ugyan voltak erről viták, de egyetértett azzal, hogy nem voltak elég következetesek.


Molnár: Horn is megszavazta


“Horn Gyula is megnyomta az igen gombot” – nyilatkozta Molnár Lajos a Népszabadságnak adott keddi interjújában, utalva arra, hogy törvényt a két kormánypárti frakció a parlamentben két hónappal ezelőtt megszavazta.


„Valószínűleg sokak egyetértettek vele, de biztos vagyok abban, hogy a koalícióban valamennyi politikus tudja: ezekre a lépésekre szükség van” – hangsúlyozta. Az egészségügyi miniszter elmondta, beszélt Horn Gyulával, s tisztázta, hogy ő politikusként nem a szaktárcának üzent, hanem a koalíciónak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik