Belföld

Fidesz: Kapolyi cége olcsón jutott ukrán villanyáramhoz

A Fidesz szóvivője szerint a Magyar Villamos Művek (MVM) közbenjárására a Kapolyi László szocialista országgyűlési képviselő tulajdonában lévő cég rendkívül olcsón jutott ukrán villanyáramhoz, miközben a kormány az áram árának emelésére készül.

Szijjártó Péter ukrán sajtóértesülésekre hivatkozva elmondta: a MVM járta ki az ukrán szolgáltatónál, hogy Kapolyi László cége, a System Consulting versenytársaihoz képest rendkívül olcsón, az európai árnál két és fél-háromszor olcsóbban jusson ukrán villanyáramhoz. Véleménye szerint felvetődik a kérdés, hogy ha Kapolyi cége hatással van a magyar villamosenergia-árakra, mert például közüzemeknek szállít, akkor a kormány miért készül a villany árának emelésére.

Ha viszont a szocialista képviselő cége nincs hatással a magyar áramárakra, akkor az a kérdés, hogy egy állami vállalat miért lobbizik egy privát cég érdekében, és miért nem az emberek érdekeit tartja szem előtt – tette hozzá a szóvivő.

Arra a felvetésre, hogy a Fidesz tervez-e jogi lépéseket az ügyben, Szijjártó Péter azt mondta: először választ akarnak kapni az előbbi két kérdésre. Szintén kérdésre válaszolva elmondta: a lapértesülések szerint az MVM összesen 455 megawattnyi kapacitást vásárolt meg, ebből Kapolyi cége 350 megawattot kapott meg.

A Kommerszant Ukraina hétfői számában azt írta, hogy értesülései szerint az Ukrinterenergo állami társaság nem tudta elérni az Európába szállított ukrán áram vételárának jelentős felemelését, mert az első kísérletnél a magyar állami energetikai vállalat, a Magyar Villamos Művek (MVM) ellenállásába ütközött. Az Ukrinterenergónak nem sikerült lecserélni a magyar importőrt, a Kapolyi László parlamenti képviselő tulajdonát képező System Consultingot, amelynek érdekében az MVM cselekedett – teszi hozzá az ukrán lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik