Belföld

Észak-magyarországi RET egyetért az ágyszámcsökkentéssel

Az Észak-magyarországi Regionális Egészségügyi Tanács Fekvőbeteg-ellátási Szakbizottsága (FESZ) szerint kis módosításokkal elfogadható a minisztérium ágyszámcsökkentésre vonatkozó javaslata - derült ki a testület hétfőn Hatvanban megtartott ülésén.

A bizottság által javasolt ágyszám több területen közelít a minisztériumi állásponthoz, vagy megegyezik azzal – tájékoztatta a testület állásfoglalásáról az MTI-t Érsek Zsolt, a tanács tagja. A FESZ szerint a belgyógyászat, a szülészet, a tüdőgyógyászat és a sebészet területén a legnagyobbak a két elképzelés közötti különbségek. Ugyanakkor a krónikus ágyszám összegét, belső átcsoportosítások után elfogadhatónak tartják.

Érsek Zsolt, aki a RET Tulajdonosi Szakbizottságának az elnöke is egyben, arról is beszámolt, hogy a tulajdonosi szakbizottság, amely a FESZ-szel egy időben ülésezett Hatvanban, azt javasolja a minisztériumnak, hogy biztosítson aktív ágyakat a pásztói és a szikszói kórháznak is.

Ugyanakkor a hatvani és a gyöngyösi kórházak átengednek 138 aktív ágyat a parádi állami kórház számára, ami biztosíthatná az intézmény fenntartását – tette hozzá.

Ugyancsak javasolják a tárcának, hogy írjon ki pályázatot az elbocsátások kapcsán az önkormányzatok számára. Ugyanis forráshiány miatt a települések nem tudják vállalni a létszámcsökkentéssel járó többletkifizetéseket – mondta Érsek Zsolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik