Belföld

Petrétei maffiatörvényt szeretne

Többek között a szervezett bűnözés elleni törvény megalkotására tettek javaslatot a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetői, amikor hétfőn Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter látogatást tett az irodában.

A látogatást követően Petrétei József újságíróknak elmondta: azért tett látogatást az NNI-ben, hogy személyesen is megismerkedjen annak működésével, személyes tapasztalatokat szerezzen, illetve hogy megvitassák azokat a kérdéseket, amelyek hozzájárulhatnak az NNI munkájának javításához, hatékonyságának növeléséhez. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: például felvetődött a javaslat, hogy “gondolkodni kellene” a szervezett bűnözés elleni törvény megalkotásáról, amire “korábban már történt kísérlet”.

A miniszter szavai szerint át kell tekinteni, hogyan lehet bővíteni a szervezett bűnözés elleni fellépés eszköztárát, elsősorban a szervezett bűnözésből származó vagyonok felderítését, illetve a hatékony vagyonelkobzást.

A miniszter hozzátette: az NNI ezévi egyik kiemelt feladata a szervezett bűnözésből származó vagyonok felderítése. Emellett szükséges az európai térség biztonságának növelése érdekében hozott közösségi jogi követelmények teljesítése is. Emlékeztetett rá: a múlt héten volt az unió bel- és igazságügyi minisztereinek informális ülése, ahol elhangzott, hogy nagyon fontos lenne az adatcsere javítása, különösen a szervezett bűnözés elleni közdelem szempontjából.

A miniszter értékelése szerint az NNI rendkívül jól végzi munkáját, és sokat javult a szervezett bűnözés elleni fellépése is. Mint mondta, az NNI felderítő tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy tavaly csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma.

A rendőrség és a határőrség tervezett integrációja is hozzájárulhat ahhoz, hogy a maihoz képest még hatékonyabb legyen a határokon átnyúló bűnözéssel szembeni – különösen a terrorizmus, a kábítószer- és az emberkereskedelem elleni – fellépés – mondta. Megjegyezte: ezek a bűncselekmények az EU szempontjából is kiemelt jelentőségűek.

A miniszter arra az újságírói felvetésre, hogy az ellenzék nem támogatja a rendőrség és a határőrség összevonását, kijelentette: bízik abban, hogy sikerül az ellenzéket meggyőzni arról, miért fontos a két szervezet integrációja. Szavai szerint ez nem a jelenlegi kormányhoz köthető elképzelés, “hanem az egész ország biztonsága és a schengeni csatlakozás szempontjából jelentene komoly eredményt”.

Petrétei József szólt arról is, hogy nem érti a feltételezést, miért akarná a kormány a rendőrséggel szétverni a demonstrálókat március 15-én. Mint mondta, törvények által pontosan szabályozott, mikor kell és mivel szemben fellépnie a rendőrségnek. Bízom abban, hogy március 15-e a nemzeti ünnep méltó megemlékezését hozza magával – jelentette ki.

A miniszter egy kérdésre válaszolva arról is beszélt: tárcája nem tervezi, hogy beavatkozik a Kossuth tér műveleti területté nyilvánításának ügyébe. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint ugyanis nyilvánosságra kellene hozni Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitánynak a műveleti területté nyilvánításról szóló határozatát.

Petrétei József hétfői látogatása abba a sorba illeszkedett, amely során a miniszter végiglátogatja a rendőrség kiemelt egységeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik