Belföld

Lendvai Sólyom segítségét kéri

Sólyom László köztársasági elnök és Szili Katalin az Országgyűlés elnöke állásfoglalását kéri nyílt levelében Lendvai Ildikó annak kapcsán, hogy a napokban politikusok háza elé hirdettek tüntetéssorozatot.

Megfélemlítést és nem véleménynyilvánítást jelent az a tüntetéssorozat, amelyet politikusok családi otthona elé hirdettek meg és kezdtek el. Nem a politikusokat félemlítik meg ezzel, hanem azok családtagjait és gyermekeit – írja levelében a szocialista politikus. A frakcióvezető véleménye szerint tény, hogy a politikus számára a közéletet és a magánéletet nem választja el éles határ, de a magánélethez, a családja biztonságához fűződő jogot nem szabad és nem is lehet elvitatni senkitől, különösen gyermekektől nem.

A két azonos tartalmú levélben az olvasható, hogy a kérdés megválaszolása nem egyik vagy másik politikai erő érdekét, hanem a közélet normáinak tisztázását szolgálja. Lendvai Ildikó azt írja, a tüntetéssorozatot akkor is helytelenítené, ha nem kormánypárti politikusokról lenne szó.

“Semmilyen politikai vélemény nem igazolhatja, hogy akár Orbán Viktor, akár Gyurcsány Ferenc, akár mások gyerekeinek apjuk vesztét követelő jelszavakat kelljen végighallgatniuk, még, ha köztudott is, hogy az ilyen végletes indulatokat soha nem a többség vallja magáénak” – fogalmazott.

A frakcióvezető közölte: a gyülekezési jogot maga is a demokrácia alapértékének tekinti, és fontosnak, tartja, hogy mindenki törvényes kereteke között élhessen ezzel a jogával. Hozzátette: van azonban, amit a törvény nem tilt, de a jó érzés igen.

Lendvai Ildikó azért kéri Sólyom László és Szili Katalin segítségét, mert “ha minderről csak pártpolitikusok gondolkodnak és beszélnek, az a magyar közélet mai megosztottsága miatt könnyen csak egyik vagy másik oldalon találhat meghallgatásra”.

Fáber Károly, a Rendszerváltó Fórum vezetője szombaton a miniszterelnök budai háza előtt tartott demonstráción jelentette be, minden héten egy-egy kormánypárti vezető politikus házához vonulnak demonstrálni, hogy tiltakozzanak a kormány megszorító intézkedései ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik