Belföld

Közép-Magyarországon nem döntöttek az ágyszámokról

Nem születetett döntés az ágyszámokról a Közép-Magyarországi Regionális Egészségügyi Tanács hétfői elnökségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t Sinkovicz László, a testület alelnöke, a Pest megyei közgyűlés alelnöke.

Az elnökség többségi szavazással elvetette az elnök által jegyzett javaslatot – olvasható a közleményben. “Pest Megye Közgyűlésének képviselője több más elnökségi taggal együtt kifogásolta, hogy magát a tervezetet senki sem ismerhette előre, abba csak az elnökségi ülésen helyszíni kivetítés során tekinthettek bele az érintettek. Ez nemcsak komolytalanná, hanem egyúttal hiteltelenné is tette a kórházi ágyak leépítésről szóló előterjesztést” – mutatott rá Sinkovicz László.

Az Országgyűlés 2006. december 19-én fogadta el az egészségügyi ellátórendszer átalakításáról szóló törvényt, amely megváltoztatja a meglévő kórházi struktúrát. A törvény négy szintet jelöl meg az ellátórendszerben: a súlyponti (kiemelt) kórházakat, a területi intézményeket, a járóbeteg-központokat és a háziorvosi praxisokat. Az első kategóriában 39 intézmény működik majd, ezek 55 kilométeren belül mindenki számára elérhetők lesznek.

Az Egészségügyi Minisztérium január 8-án juttatta el a Regionális Egészségügyi Tanácsoknak (RET) azt a listát, hogy hány kórházi ágy fenntartását javasolja az egyes régiókban. A tárca öt kórház (a miskolci FMC Dialízis Center, a Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ, a Parádfürdői Állami Kórház, a kecskeméti repülőkórház és a Budai MÁV-kórház) megszüntetésére tett javaslatot, és 21 intézménynél nem ajánlott aktív ellátást.

A tanácsoknak 20 napjuk van arra, hogy döntsenek a normatívák és az ellátási területek felosztásáról. A döntés akkor érvényes, ha azt a régió valamennyi kórháza 30 napon belül jóváhagyja. Ha az érintett gyógyintézeteknek, illetve fenntartóiknak nem sikerül megegyezniük, a miniszter nyolc napon belül dönt a régió normatíváinak felosztásáról.

Az új finanszírozási szerződéseket 2007. március 31-ig kell megkötni. A kormány eredeti, 2006. decemberi elképzelése szerint az aktív kórházi ágyak száma 60 146-ról 44 215-re csökken, ezzel párhuzamosan a krónikus fekvőbeteg ellátásban (rehabilitáció, ápolás) elérhető ágyak száma 19 979-ről 27 169-re nő.

Az összes ágyszám mintegy 11 százalékkal, 80 125-ről 71 384-re csökken, közel hét és félezer aktív ágy krónikussá alakul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik