Belföld

Fidesz: csődközeli állapotban a szociális otthonok

A Fidesz szerint „a kormánykoalíció hazugságkampánya és át nem gondolt, meg nem fontolt törvénykezése" következtében csődközeli állapotba kerülnek a bentlakásos szociális intézmények, köztük azok, amelyek idős embereket látnak el.

A Magyar Szociálpolitikai Társaság elnöki tisztét is betöltő Iván László, a párt parlamenti képviselője kitért arra, januártól személyenként 30 ezer forinttal csökkentették a szektorsemleges normatívát, ami azt az alkotmányos jogot finanszírozza, hogy szükség esetén minden magyar állampolgárnak jár átmeneti vagy tartós szociális bentlakásos elhelyezés. Hozzáfűzte: ez a „csonkítás” a szellemi fogyatékos vagy hanyatló állapotban lévő idősek esetében 55 ezer forint mínuszt is jelenthet, az úgynevezett emelt szintű ellátásban részesülő időseknél pedig közel 100 ezret.

Az ellenzéki politikus elmondta, hogy az intézmények működőképességét fenyegeti a 7,4 százalékra becsült, de szerinte esetleg akár 9 százalékot is elérő idei infláció, illetve az élelmiszerek, szolgáltatások árának emelkedése.

Iván László kiemelte, hogy a kormány december 27-én kiadott rendeletében 2008 januárjától újabb megszorításokat indított el, amelyeket a Fidesz meg akar akadályozni. Úgy vélte, ez a kormányrendelet a szociális ígéretek figyelmen kívül hagyása mellett szemben áll több nemzetközi, köztük idősekkel foglalkozó ENSZ-állásfoglalással is.

A képviselő szólt a Medgyessy-kormány idején megfogalmazott Kormányzati Idősügyi Nemzeti Cselekvési (KINCS) programról is, amely értékelése szerint azóta „elhalt”, és kérdéses, újraindítható-e.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik