Belföld

Alkotmányos a kamatadó

Nem találta alkotmánysértőnek az Alkotmánybíróság (Ab) a személyi jövedelemadóról szóló törvény új rendelkezéseit és a kamatadó megváltozott szabályait.

Az Alkotmánybíróság elutasította azt az indítványt, amely a biztosítási adókedvezmény igénybevételi feltételeinek az adóalanyok számára kedvezőtlen megváltoztatását kifogásolta. A határozat szerint nem alkotmányellenes az a korlátozás, amelynek értelmében az adókedvezményt 2007. január 1-jét követően csak az a személy veheti igénybe teljes egészében, akinek az éves összjövedelme nem haladja meg 3,4 millió forintot. Az Ab megerősítette: valamely adókedvezmény megváltoztatása egyik adóévről a másikra általában nem sérti a jogbiztonságot.


A testület elutasította azt az indítványt is, amely a kamatadó megváltozott szabályait kifogásolta. A határozat szerint a kamat – mint tőkejövedelem – adóztatása az alkotmány közteherviselési kötelezettséget kimondó szabályával összhangban van, és nem állapítható meg az sem, hogy az adó 20 százalékos mértéke aránytalanul nagy elvonást eredményezne az adóalanyoknál.


Az Alkotmánybíróságnak ez volt sorrendben a kilencedik és tizedik határozata, amely a Gyurcsány-csomag alkotmányosságát vizsgálta. A tíz eddigi döntésből egy esetben az Ab egészében megsemmisítette a jogszabályt (ez a házipénztár-adó esetében fordult elő), három esetben egy-egy rendelkezést talált alkotmányellenesnek, míg hat esetben elutasította az indítványokat. A Gyurcsány-csomag alkotmányosságával kapcsolatban csaknem ötven beadvány érkezett az Alkotmánybírósághoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik