Belföld

SZDSZ-jövő: nagytőke vagy filozófia?

Szakértőink és informátoraink szerint is Fodor Gábor és Kóka János között dől majd el az SZDSZ elnöki posztjának sorsa. Érv mindkét aspiráns mellett van, az esélyek kiegyenlítettek. Szent-Iványi még tényező lehetne, de valószínűleg nem indul.

Fodor Gábor pénteken ismerteti a nyilvánosság előtt programját, amellyel szeretné meghódítani az SZDSZ elnöki posztját. Rajta kívül pedig eddig senki más nem jelezte, hogy hivatalosan megméretné magát, a FigyelőNet által megkérdezett szakértők és lapunk pártbéli forrásai szerint is az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Kóka János és Fodor Gábor küzd meg egymással a helyért. “Kóka Jánoson és Fodor Gáboron kívül jelenleg sem szándék, sem érdemi politikai támogatottság nem látszik egyetlen más jelölt mögött sem” – szögezte le lapunk kérdésére Budai Bernadett politológus. „Mellettük felmerült még Szent-Iványi István neve is, de a belső kampány már hetekkel ezelőtt megkezdődött és ebben Szent-Iványi a másik két esélyeshez képest lemaradt, kérdéses tehát, hogy akár ő, akár egy újabb név valóban szóba kerülhet-e” – mondta Gyulai Attila a FigyelőNetnek. A Political Capital vezető elemzője hozzátette: a pártok belső kampányaira is egyre inkább jellemző, hogy a széles nyilvánosság előtt zajlanak le, ami az SZDSZ esetében azért érdekes, mert mind a két esélyesnek tartott jelölt nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az MSZP-től való távolságot hangsúlyozza, ami a párt döntésének egyik legmeghatározóbb szempontja lehet.

Ki, ki mögé áll?

A FigyelőNetnek egy szabad demokrata politikus elmondta: a programok alappontjai nem valószínű, hogy jelentősen eltérnek majd, ezzel együtt nagy szerepük lesz a döntésben. Az sem mindegy, hogy melyik aspiráns mögé áll be a párt valamelyik hangsúlyos szereplője, mint például az állásfoglalástól tartózkodó Kuncze Gábor vagy Demszky Gábor. Forrásaink szerint Szent-Iványi István biztosan nem indul el, viszont tudni lehet, hogy inkább Fodor Gábort támogatná. Magyar Bálint és Pető Iván ugyanakkor valószínűleg inkább Kóka Jánosnak szavazna bizalmat. Horn Gábor kérdéses, ő azonban bárkivel képes lenne együttműködni SZDSZ-es vélekedés szerint.

Kétesélyes verseny

„Az esélyeket megítélni nem könnyű kívülről, de az biztos, hogy bármelyik jelölt lesz is a párt elnöke, nem csupán a kampányban, de az azt követő ’hétköznapi’ koalíciós munkában is rendszeresen láthatóvá kell majd tennie a két kormánypárt közötti különbséget annak érdekében, hogy a potenciális szavazók előtt igazolja az SZDSZ politikáját. Nem biztos ugyanakkor, hogy a most megválasztott elnök vezeti a pártot a 2010-es választások előtt, hiszen addig még lesz egy újabb tisztújítás az SZDSZ-ben” – hangsúlyozta Gyulai Attila. Pártbéli forrásaink szerint egyelőre teljesen kétesélyes a küzdelem. Egyikük szerint ha egy-két héten belül lenne az elnökválasztás, akkor biztos Fodor Gábor nyerne, a március 31- április elsejei elnökválasztásig azonban még hónapok vannak hátra.

Pro és kontra

Liberális forrásaink szerint míg Fodor Gábor a filozofikus, liberális értelmiségi vonalat képviseli, addig Kóka János inkább a liberális gazdaságra, a tőkére, és a vállalatokra helyezi a hangsúlyt. Kuncze Gábor a liberális párton belül tudta integrálni ezt a két vonalat, ezért egyesek szerint bárki is lesz az új elnök, mindenképpen konszenzusra kell jutnia a másikkal.

Kóka: rutintalan és népszerűtlen

Kóka János információink szerint február elején jelenti be, hogy elindul az elnöki posztárt. A gazdasági miniszter előnyének tartják párton belül, hogy ismeri a tőkéseket és a vállalatok vezetőit, ezáltal meg tudja szólítani őket. Ez azért lehet jó, mert Magyarországon jelenleg nincs olyan párt, ami a gazdagabb felső vállalkozói rétegnek lenne a pártja. A gazdasági miniszter hátrányaként könyvelik el viszont, hogy egy népszerűtlen kormány népszerűtlen minisztere, ráadásul nemrég került be a politikai életbe és még nincs rutinja. Lapunk egy másik belső forrása szerint Kóka János ellen szól az is, hogy egész napját a minisztersége tölti ki, így nem tudna eléggé a pártra koncentrálni. Ha viszont lemondana a miniszterségről, nem tudna értéket hozzáadni a párthoz. Ráadásul elnökké válásával félő, hogy a párt egyarcúvá válna, ami nem tenne jót neki.

Fodor: nem elég kompromisszumkész

Fodor Gábor ezzel szemben a nap 24 órájában pártelnök lehetne. A politikus „előnye”, hogy a liberális értelmiségi réteget meg tudja szólítani, ráadásul már nagy tapasztalata van a politikában. A tagoknak ugyanakkor nem szimpatikus, hogy állandóan bírálja, kritizálja a pártot. Ő úgymond a szakadár, aki mindig szembe megy a többséggel. Ráadásul nem kompromisszumkész, amire pedig szükség van, ha az SZDSZ fenn akar maradni. Egy másik vélekedés szerint azonban éppen Fodorra lenne szükség a párt népszerűségének növeléséhez, hiszen a korrupcióellenes és jogvédő politika hiánya sok szavazatot elvitt az SZDSZ-től az elmúlt években.


Ki biztosítaná a párt jövőjét?


“Az SZDSZ legnagyobb problémája, hogy továbbra sem képes azt a 10-15 százaléknyi szavazóréteget megszólítani, akik bizonyítottan liberális attitűddel rendelkeznek. Az elmúlt években visszaszorult azon szimbolikus ügyek képviselete, amelyek a liberálisan gondolkodók számára az érzelmi, kulturális azonosulást tennék lehetővé, megalapozva az elkötelezett, identitás-alapon kötődő szavazótábor kialakulását. Vélhetően ezen ügyek erőteljesebb képviselete hozzájárulna ahhoz, hogy 2010-ben az SZDSZ ne kerüljön ismét veszélyesen közel az ötszázalékos küszöbhöz” – véli Budai Bernadett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik