Belföld

Újra megadugók lesznek az Árpád hídnál

A Fővárosi Önkormányzat szerint közlekedésbiztonsági okokból szükség van a hatalmas dugókat okozó lámpákra. Legalább 30 napig.

A városvezetés ideiglenes jelleggel engedélyt adott az Árpád hídi irodaházaknál kiépített lámpák bekapcsolására. Ennek következtében január 20-tól 30 napon át működni fognak a jelzőlámpák. A tavaly nyáron végrehajtott egy órás próbaüzem során komoly fennakadások voltak, az Árpád hídtól egészen a Duna Plázáig állt a sor. A Városháza arra figyelmeztet, hogy most is “elképzelhetők” újabb torlódások a Buda felé vezető oldalon.

A lámpák telepítésére a Fővárosi Közlekedési Felügyelet kötelezte a beruházókat.

Az Árpád híd pesti oldalánál felépült irodaházak építéséhez kapcsolódó beruházásként átépítették a híd északi felhajtóját, amely a hídra vezető oldalon két sávosra bővült. A Fővárosi Közlekedési Felügyelet a biztonságos felhajtás érdekében jelzőlámpás csomópont építését írta elő. Az önkormányzat szakemberei közlekedésszervezési szempontok miatt a jelzőlámpák kihelyezését nem támogatták, ugyanis a híd forgalmát lényegesen lelassítják a jelzőlámpák.

A lámpák egy órás próbaüzemére tavaly augusztus 16-án került sor. Ezt követően a főváros kérte, hogy a tervezők végezzenek újabb forgalomszámlálást, és ennek eredményeit figyelembe véve programozzák újra a lámpákat. Az új programtervek idén január 4-én érkeztek meg a fővároshoz. Ez alapján ideiglenes kezelői hozzájárulást adott ki a Közlekedési Ügyosztály. A lámpákat szombaton, azaz január 20-án kapcsolják be, és legalább 30 napig működnek. A tervezőknek ez alatt az idő alatt is vizsgálatokat kell végezniük, a végső üzembe helyezésről ezt követően alakítja ki végleges álláspontját az önkormányzat. A városvezetés szerint forgalomtechnikai szempontból lényeges, hogy a lámpák legalább ennyi ideig folyamatosan működjenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik