Belföld

Disznót vágott az MDF

A Magyar Demokrata Fórum szerint szemléletváltásra van szükség a hazai élelmiszer-feldolgozás területén.

„Azt a régi gyakorlatot kellene Magyarországon visszaállítani, mely Németországra és Franciaországra ma is jellemző, hogy falusi vágóhidak működnek, és rájuk nem ugyanazok a szigorú előírások vonatkoznak, mint a nagyüzemi feldolgozókra” – mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke csütörtökön Jánoshalmán, ahol a párt elnöksége és országgyűlési képviselői második alkalommal vettek részt hamisítatlan falusi disznóvágáson.

Szemléletváltásra van szükség az élelmiszer-feldolgozás területén, mert engedményeket kell tenni a kisközösségek, családok részére – mondta a demokrata fórum elnöke, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években még több mint kétezer falusi vágóhíd volt, amiből alig van ma már száz, és ebből a százból is jó néhányat ebben az évben bezárásra ítéltek.


Vissza a falusi vágóhidakhoz

Azt a fajta szemléletet kellene újból feleleveníteni, hogy a vidéken élő emberek, a faluban sertést nevelő lakosok saját maguk dolgozhassák fel továbbra is állataikat az eddig megszokott körülmények között. Ez egyébként Németországra, Franciaországra is jellemző, mert ott is működnek falusi és regionális szinten kisebb vágóhidak – hangsúlyozta Dávid Ibolya.

Az MDF ellentmondásosnak és elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben a magyar állat-egészségügyi szabályozás megengedi, hogy a szilveszteri olcsó virsli ne tartalmazzon húst, csak egészségtelen adalékanyagokat és tartósítószereket, tiltja a száz százalékban friss, minden adalékanyag nélküli házi húskészítmény forgalmazását. Kiemelte, hogy a falusi, házi disznóvágásoknak van egy több évszázados hagyománya, mert a falusi emberek tudták és ma is tudják, hogy egy évre előre kell biztosítani az élelmiszer eltarthatóságát, ezért rendkívül tiszta körülmények között dolgoznak, felelősséggel a családért és a másik emberért.

Dávid Ibolya a jövőről szólva elmondta, hogy pártja ezt a vidéki hagyományt szeretné erősíteni az évente megtartásra kerülő disznóvágással.


Az MDF elnöke kivette a részét a disznóvágás szinte minden fázisából – a disznó tényleges leölését kivéve –, sőt az elmaradhatatlan kisüsti pálinkát is megkóstolta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik