Belföld

Kampányt indít Molnár Lajos

Tájékoztató kampányt indított az Egészségügyi Minisztérium hétfőn annak érdekében, hogy mindenki az olcsóbb gyógyszert válassza, mert ez 18 milliárdos megtakarítást jelent a betegeknek és az államnak. Eközben a gyógyszerészek pert fontolgatnak az OEP ellen.

“A betegnek mérlegelnie kell, ragaszkodik-e a tabletta nevéhez, vagy színéhez, vagy a leggazdaságosabb gyógyszert választja, az olcsóbbat” – közölte Molnár Lajos hozzátéve, hogy hétfőtől érhető el az a honlap, ahol a legfontosabb információk megtalálhatók, és ahol gyógyszerár-kalkulátor is üzemel. Ráadásul megmutatja, hogy adott gyógyszert milyen olcsóbb készítménnyel lehet kiváltani. A kampányra 25 millió forintot költ a minisztérium – jegyezte meg.

Gyógyszerevők

Az egészségügyi miniszter legfőbb célja, hogy visszaszorítsa a gyógyszerfogyasztásunkat, ugyanis az európai országok között Magyarország a harmadik, – Görögország és Franciaország után – az egy főre jutó gyógyszerfogyasztásban. Példaként említette: ha tavaly mindenki az alacsonyabb árú, de ugyanolyan hatóanyagú gyógyszert váltotta volna ki, akkor a betegeknek ez összesen 18 milliárd forintos megtakarítást jelentett volna.

Rohamos áremelkedés

A keddtől bevezetendő gyógyszerár-támogatási változások révén csökken az állami támogatás, és drasztikusan növekszik a lakosság terhe – jelentette ki Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. Ismertetése szerint a változás mintegy 3 ezer készítményt érint, 1638 gyógyszer térítési díja 30-50 százalék között nő, 882 gyógyszeré több mint 50 százalékkal növekszik, 125 gyógyszer támogatása csak speciális jogcímen változik, ugyanakkor 19 gyógyszer támogatása nő, így egyedül ezekért kell majd kevesebbet fizetni.

Amennyiben egy betegnek a 90 százalékos támogatási sávban volt a gyógyszere, akkor az új, 85 százalékos támogatás szerint körülbelül 40 százalékkal kell többet fizetnie. Akinek készítménye korábban a 70 százalékos kategóriába esett, annak 50 százalékos emelkedésre kell számítania, akinek pedig az 50 százalékos csoportba tartozott a gyógyszere, annak akár 100 százalékkal is nőhet a kiadása – magyarázta Horváth Tamás.

Perelnek

A patikáknak eddig vénykezelési díjat fizettek, azonban ez az összeg a mostani költségvetésből kimaradt, vagyis a Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az adatfelvételért már nem fizet a gyógyszertáraknak. A korábbi években a költségvetésben egyébként 300 millió forintot biztosítottak a patikáknak az adatkezelésre. Hávelné Szatmári Katalin, a kamara alelnöke közölte, beperlik a biztosítót azért, hogy utólag módosítja a szerződéseket, ami alapján nekik “önként” el kellene vállalniuk, hogy ingyen dolgoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik