Belföld

Gazdasági társasággá alakulna a Svábhegyi gyermekkórház

Gazdasági társaság formájában szeretne továbbműködni a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet, mert csak így tudja elkerülni a ágyszámcsökkentésből adódó létszámleépítést - mondta az intézmény főigazgatója.

Kósa Lajos közölte: meglepte az intézmény vezetését az egészségügyi miniszter ajánlása az ágyszámokról, hiszen az a jelenlegi 180 aktív ágy helyett mindössze 20 aktív és 100 krónikus ágyról szól. Példaként említette: az allergológiai és a gyermek-tüdőgyógyászati kivizsgálásnak egyik fontos eleme, hogy szubintenzív ágyak legyenek, hiszen ezeket a vizsgálatokat nem lehet járóbeteg-ellátás keretében megoldani.

Az ágyszámcsökkentés létszámleépítést vonna maga után, amit az intézmény szeretne elkerülni, ezért – a szakdolgozók egyetértésével – házi, otthoni gyermekápolást fognak végezni anyagi ellenszolgáltatás fejében. Ez annyit jelent, ha beteg a gyermek, a szülőnek nem kellene táppénzre menni, hanem egy szakdolgozó ápolná a gyereket saját otthonában – mondta Kósa Lajos.

Ezen kívül az intézmény szeretne gazdasági társasággá alakulni – tette hozzá a főigazgató, kiemelve, hogy a kórház nullszaldós és az egyéb tevékenységekkel megőrizheti a jelenlegi dolgozói létszámot. Az átalakulásról szóló levelet már eljuttatták Molnár Lajos egészségügyi miniszterhez, hiszen a tárcavezető hozzájárulása kell ahhoz, hogy egy állami fenntartású intézmény gazdasági társasággá alakuljon.

Kósa Lajos elmondta: a kórház 80 ezer négyzetméteréből 60 ezret „leadna” az Egészségügyi Minisztériumnak, amely azt értékesítheti, a fennmaradó épületekben pedig a tervezett 120 ágyon gyógyítanák a betegeket a Svábhegyen. Egy esetleges költözés kapcsán a főigazgató egy tanulmányt említett, amely szerint mintegy félmilliárd forintba kerülne az intézmény elköltözése a jelenlegi helyéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik