Belföld

Újra iható a korábban calcivírussal fertőzött víz

Ismét bekapcsolják Miskolc vízellátásába azt a bükki karsztot, amelynek vize fél évvel ezelőtt csaknem négyezer embert fertőzött meg calicivírussal. A víz immár jó minőségű.

A tisztiorvosi szolgálat szigorú feltételek előírása mellett ismét engedélyezi a miskolc-tapolcai vízmű újbóli használatát – közölte Vojtilla László, a városi vízművek igazgatója. Az úgynevezett Olasz-kút biztosítja a bükki karsztokból Miskolc vízellátásának túlnyomó hányadát. A vízbázis az elmúlt év közepén megfertőződött, emiatt több ezer ember betegedett meg, és másfél százan kerültek kórházba. A forrást a szennyezés észlelése után kizárták a vízellátásból, a megtett intézkedések után az ÁNTSZ most engedélyezte a kút ismételt használatát.

Korozs András, a társaság társigazgatója arról szólt, hogy a tavaly nyári szennyeződés után olyan monitoring rendszert építettek ki, amely folyamatosan méri a víz minőségét, és jelzi az esetleges szennyeződést. Vojtilla László közölte: a vízmű tisztítási technológiájának teljes kiépítése mintegy 700 millió forintba kerül, a vízbázis védelme pedig 600-800 millió forintba.

Kiss Zoltánné, az ÁNTSZ regionális szervezetének megyei képviselője elmondta: 2006 közepén Miskolcon gastroenteritis-járványt okozott a szennyezett víz. Azóta mikrobiológiailag folyamatosan ellenőrizték és ellenőrzik a víz minőségét, amely mostanra megfelel a törvényileg előírt minőségi határértékeknek. A kutat január 20-án szakaszosan kezdik bekapcsolni Miskolc vízellátásába, a folyamat 3-4 hétig tart majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik