Belföld

Új polgármestereket választottak

Több városban is polgármestert választottak a hétvégén, másutt képviselőkről voksoltak.

Mecseki Péternét választották polgármesternek a Somogy megyei Pusztaszemesen a vasárnap megtartott időközi választáson. A mintegy 400 lakosú településen a 348 választásra jogosult állampolgár 72 százaléka vett részt a voksoláson. Mecseki Péterné, korábbi alpolgármester a voksok 69 százalékát szerezte meg, összesen 174 szavazatot kapott.

A településen azért kellett új választást kiírni, mert a 2006. október elsején megtartott választáson induló öt független jelölt közül kettő, az addigi polgármester, Geiger Károly és Csicsa István között szavazategyenlőség alakult ki. A posztért ezúttal négyen indultak a korábbi jelöltek közül, mindannyian függetlenként. A korábbi polgármester időközben elhunyt. A vasárnapi eredmény még nem hivatalos.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornabakony új polgármestere Szilágyi Ferenc lett a vasárnap megtartott időközi választáson. Az időközi polgármester-választást azért kellett kiírni, mert az őszi helyhatósági választás szavazategyenlőség miatt eredménytelen volt, akkor egyaránt 14-14 voksot kapott Gregovszki Balázsné és Szilágyi Ferenc. A névjegyzésbe vett 38 választó közül 33-an szavaztak, valamennyi voks érvényes volt. Tizenhetet Szilágyi Ferenc, tizenhatot pedig Gregovszki Balázsné szerzett meg, így Szilágyi Ferenc lett Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legkisebb településének új polgármestere. A körjegyző elmondta: vasárnap reggel hat óratól negyed 8-ig áramszünet volt a faluban, ezért gyertyafény mellett szavaztak a település lakói, más rendkívüli esemény nem történt.

Ismét összecsaptak

Ulaki Béla 56 éves kereskedőt választották vasárnap polgármesterré Bakonypölöskén – tájékoztatta a település jegyzője az MTI-t. A Veszprém megyei községben azért kellett időközi választást tartani, mert a 2006. október 1-jei önkormányzati választáson a két polgármester-jelölt egyaránt 122-122 szavazatot kapott. A jegyző közlése szerint a mostani időközi választáson ismét ugyanaz a két független jelölt indult a tisztségért. Ulaki Bélát 132 szavazattal választották polgármesterré, ellenfele, Szarka Gyula 41 éves közigazgatási dolgozó pedig 106 szavazatot kapott – mondta a jegyző.

Kékkúton Pék László 43 éves üzletkötőt választották vasárnap polgármesterré. A Veszprém megyei településen azért kellett időközi választást tartani, mert a 2006. október 1-jei önkormányzati választáson a két polgármester-jelölt egyaránt 37-37 szavazatot ért el. A jegyző közlése szerint a vasárnapi időközi választáson ismételten az a két jelölt indult a tisztség elnyeréséért. Pék László 57, Dombi Jenő pedig 40 szavazatot kapott.

Most elegen voltak

Érvényes és eredményes volt a vasárnapi választás Vérteskethelyen, a Komárom-Esztergom megyei településen megalakulhat a képviselő-testület – mondta az MTI-nek a falu jegyzője. “A község 487 választásra jogosult lakója közül 230 jelent meg az urnáknál, ez közel 50 százalékos részvételt jelent” – közölte Rédl Károly. Emlékeztetett rá, hogy októberben hét képviselői helyre csak három jelentkező volt, ezért polgármestert választottak, testületet viszont nem. A mostani választáson viszont a mandátumokért már 15 jelölt indult, mindannyian függetlenként.

A volt polgármester korábban elmondta, az előző testület pénzhiány miatt előkészítette az alsótagozatos iskola bezárását és a népszerűtlen, de szükséges intézkedés miatt nem volt elég képviselőjelölt októberben. A jelenlegi polgármester, Petkovics Gyula a legfontosabb teendőnek a csatornahálózat kiépítését nevezte. Az MTI kérdésére az iskolabezárásról elmondta, pénzkímélő megoldás lenne iskolabusz indítása a településsel közös körjegyzőségben lévő Bakonysárkányba, ahol jól felszerelt általános iskola működik.

Megválasztották a képviselő-testület tagjait a baranyai Kisbudméron is a településen megtartott időközi voksoláson vasárnap – tájékoztatta a község jegyzője az MTI-t. Az öt képviselői helyre ugyanennyi független jelölt pályázott, és mivel mindegyikük kapott érvényes szavazatokat, felállhat az új képviselő-testület – mondta Kiss Annamária. A jegyző beszámolt arról, hogy a 146 lelket számláló Kisbudmér 100 választópolgárából 30 járult az urnához.

Érvényes és eredményes volt a vasárnapi választás Vérteskethelyen is, így a Komárom-Esztergom megyei településen megalakulhat a képviselő-testület – mondta az MTI-nek a falu jegyzője.


“A község 487 választásra jogosult lakója közül 230 jelent meg az urnáknál, ez közel 50 százalékos részvételt jelent” – közölte Rédl Károly. Emlékeztetett rá, hogy októberben hét képviselői helyre csak három jelentkező volt, ezért polgármestert választottak, testületet viszont nem. A mostani választáson viszont a mandátumokért már 15 jelölt indult, mindannyian függetlenként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik