Belföld

Vizsgálják a gyerekek halálát okozó tragédiát

A rendőrségnek várhatóan egy hónapra van szüksége ahhoz, hogy lefolytassa az újmohácsi révnél két gyermek halálával végződött tragédia körülményeinek vizsgálatát - közölte a baranyai rendőrfőkapitány médiakapcsolatokért felelős tanácsadója az MTI-vel.

Az orvos és műszaki szakértők dolgoznak, megkezdődött a tanúk kihallgatása – mondta Kertész János.

“Részeredmények folyamatosan jöhetnek, de a teljes eljárás várhatóan egy hónapot vesz igénybe. Csak ezután lehet biztosan tudni, mi is történt a révkikötőnél, vagyis, a szülők hanyagsága, esetleg műszaki hiba okozhatta-e a balesetet” – magyarázta.

Hozzátette, hogy a szülőket csak a műszaki szakértő jelentését követően hallgatják ki.

A tanácsadó arra a kérdésre, hogy a vízbe gurult autó szabályos helyen állt-e meg a révnél, mielőtt a szülők kiszálltak a járműből, igennel válaszolt. Tudomása szerint semmi sem tiltotta, hogy így tegyenek.

Kertész János nem tud arról, hogy az eset kapcsán megváltoztatták volna a révre való felhajtás szabályait, vagy gyakorlatát. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy az utasoknak a jövőben a kompokon is lehetőségük lesz jegyet váltaniuk, így nem kell magukra hagyniuk járműveiket.

Az újmohácsi révnél szerdán reggel történt a tragédia. Gál Vilmos, Mohács rendőrkapitánya aznap elmondta, hogy a háromajtós Ford Fiestával közlekedő család késve érkezett a révhez. Az apa elfutott jegyet váltani, az anya pedig a kocsi csomagtartójához ment.

A jármű ekkor elindult, a komphoz vezető lejtőn felgyorsult, majd a hátsó ülésen utazó két kisfiúval a hajó mellett a vízbe esett. A szülők a kocsi után futottak, a vízbe ugrottak, de az autó egy percen belül elsüllyedt, a gyermekeket már nem tudták kimenteni. A gépkocsit, a két gyermek holttestével, három órával később búvárok és tűzoltók hozták felszínre.

Gál Vilmos akkori közlése szerint a tragédiát feltehetően a jármű nem megfelelő rögzítése okozta. Az ügyben gondatlanságból elkövetett halálos közúti baleset okozása miatt indítottak eljárást a szülők ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik