Belföld

Szilvásy felügyelné az összes titkosszolgálatot

Központosításra készül a kormány a nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában. Az átalakítással a katonai titkosszolgálatok felügyelete is Szilvásyhoz kerülne Szekeres Imre honvédelmi minisztertől.

A Magyar Nemzet értesülései szerint az összes titkosszolgálat és az azokhoz köthető szervezetek a Gyurcsány Ferenc kormányfő bizalmasának számító Szilvásy György által irányított Miniszterelnöki Hivatal felügyelete alá kerülne. A szóban forgó tervezetet egy Szilvásy György által felállított munkacsoport dolgozta ki, amelyben szerepet kaptak olyan egykori főtisztek és tábornokok is, akik tagjai voltak a hírhedt III-as főcsoportfőnökségnek, a Kádár-rendszer egykori elhárító szervének. A háttértanácsokat azonban a Gyurcsány Ferenc rokonságához köthető magánnyomozó cégekben érdekelt biztonsági szakemberek adták az átalakításokhoz – értesült a lap.

A szakértők tervei alapján összevonnák a polgári és katonai nemzetbiztonsági szolgálatokat, és a kancelláriaminiszter felügyelete alá tartozó Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) irányítása alá helyeznék a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatát, illetve a Nemzeti Biztonsági Felügyeletet is. A tervezet szerint a Katonai Felderítő Hivatal az Információs Hivatal (IH), a Katonai Biztonsági Hivatal pedig az NBH keretein belül működne a jövőben és ezeket szolgálná ki a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat.

A példátlan központosítás több mint ezer fő elbocsátásával, áthelyezésével járna együtt, miközben rövid távon néhány milliárd forint megtakarítást hozna az államnak írja a Magyar Nemzet. Az új koncepció megvalósításához módosítani kell a nemzetbiztonsági törvényt, amely nem megy az ellenzék szavazatai nélkül, hiszen kétharmados többséget igényel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik