Belföld

Simor András lehet Járai utódja

A Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég magyarországi vezére követheti Járai Zsigmondot a jegybank élén, miután a Fidesz által kinevezett bankelnök hat évre szóló mandátuma március elsején lejár – értesült a Népszabadság.

A Népszabadság úgy tudja, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hamarosan bejelentheti új jegybankelnökjelöltjét, akit aztán a köztársasági elnök nevez ki. A legesélyesebb az 1954-ben született Simor András, a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég magyarországi vezére, a már megszüntetett konvergenciatanács tagja.

Járai mandátuma mellett hamarosan az alelnöki mandátumok is lejárnak, így még februárban ki kell nevezni Szapáry György utódját, majd a nyáron Auth Henrikét és Adamecz Péterét.

Simor András technokratának számít, nem köthető politikai irányzatokhoz. Pályafutását az MNB-ben kezdte, majd a a magánszférában a Creditanstaltnál, a CA IB Investmentbanknál. Később Járai Zsigmondot váltotta négy évre a Budapesti Értéktőzsde elnöki székében, majd 1999-ben a Deloitte magyarországi leányvállalatának a vezetője lett. A Business Week 2001-ben Európa ötven kiemelkedő üzletembere közé sorolta. Gyurcsány Ferenc felkérte, hogy harmadmagával legyen a konvergenciatanács tagja, azé a testületé, amely véleményezte az uniónak beadott deficitlefaragási tervet.

A találgatások szintjén felmerült Surányi Görgy, korábbi jegybankelnök neve, Karvalits Ferenc, a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. elnöké, Hamecz István, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatójáé, Medgyessy Péter egykori miniszterelnökéé, Neményi Judit, a jegybanktanács tagjáé, Felcsuti Péter, a Raiffeisen Bank vezérigazgatójáé, Erdei Tamás, az MKB Bank elnök-vezérigazgatójáé. Rajtuk kívül Farkas Ádámot, az Allianz Bank vezérigazgatóját, valamint Erős Jánost, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatóját tartották esetleg esélyesnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik