Belföld

Központilag szerzik be a kormány repülőjegyeit

A kormány úgy alakította át a közbeszerzési rendszert, hogy repülőjegyeket vásárolni kizárólag központosított közbeszerzés keretében lehet, így ugyanis nagyobb tételre szerződve, nagyobb árengedményt lehet elérni - mondta az MTI érdeklődésére Danks Emese pénteken.

A kormányszóvivőt annak kapcsán kereste meg a távirati iroda, hogy egy napilapban megjelent cikk szerint a minisztériumi tisztviselők kifejezetten drága repülőjegyekkel utaznak külföldi kiküldetésekre. “A repülőgépes európai utak jelentős részére uniós kötelezettségünkkel kapcsolatban van szükség, s ezeknél a költségeket száz százalékban visszatéríti az EU illetékes szerve” – mondta Danks Emese.

Hozzátette: egy kormányrendelet értelmében kialakítottak egy központi repülőjegy-beszerzési rendszert, amelyen keresztül a hivatalos kiküldetésekhez online foglalással lehet jegyeket rendelni. Ez a foglalási rendszer 2006 januárjától működik.

Mint mondta, ugyancsak közbeszerzési eljárással kiválasztották azt a négy utazási irodát is, amelyiktől ilyen szolgáltatást lehet rendelni. Ezek a Magyar Légiközlekedési Részvénytársaság, az OTP Travel Kft., Chemol Travel Utazási Iroda Kft. és a Hogg Robinson Magyarország Kft.

“A szerződések 2005. december 14-én léptek életbe, és 145 intézmény utazásaihoz biztosítanak repülőjegyeket, szállást” – mondta a szóvivő.

“A minisztériumok tisztviselői is egyre gyakrabban utaznak a fapados járatokkal, azonban teljes egészében azért nem lehet ezekkel a légitársaságokkal utazni, mert a fapados cégeknél sokszor nincs napi járat, tehát ha valaki reggel elutazik Brüsszelbe, akkor este már nem tud visszajönni, sőt, akár napokig is az országban kellene tartózkodnia” – mutatott rá a kormányszóvivő.

Elmondta még, hogy a fapados járatoknál azonnal kell fizetni, azonban a közbeszerzési eljárás esetében ez nem kivitelezhető. Hozzátette: a Miniszterelnöki Hivatal Központi Szolgáltatási Főigazgatósága elérte, hogy az utazási irodák megelőlegezik a repülőjegyek árát, amit azután a minisztériumok átutalnak számukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik