Belföld

Metróbiztost nevezett ki Demszky

A több hónapos csúszás után áprilisban megkezdődik a 4-es metró alagútjának a fúrása - közölte Demszky Gábor kedden, évnyitó tájékoztatóján, amelyen az idei 500 milliárd forintos fővárosi költségvetés fontosabb célkitűzéseit ismertette.

Demszky Gábor szerint a több hónapos csúszás ellenére tartható a metróépítés első szakaszának 2009. év végi befejezése, ha megváltozik a beruházás engedélyezési rendje. E szerint ugyanis a metróberuházásnál az elsőfokú szakhatósági engedélyeket a kerületek helyett a közigazgatási hivatal, a másodfokút pedig a kormányzat adja majd ki.

A főpolgármester elmondta, hogy Becker László személyében metróbiztost nevezett ki, akinek január végéig egy intézkedési tervet kell elkészítenie, korábban a gazdasági minisztériumban különböző beruházások EU-finanszírozásával foglalkozott.

Demszky felhívta a figyelmet arra, hogy az idei év az európai forrásokkal megvalósuló fejlesztések első éve lesz. Hangsúlyozta, hogy nehéz költségvetési év előtt áll a főváros, amelynek intézményhálózatából kilencmilliárd forintot ki kell vonnia az állami megszorítások miatt.

Hitel nincs kilátásban

Ikvai-Szabó Imre, aki a gazdálkodási főpolgármester-helyettesi területtel is foglalkozik, beszámolt arról, hogy várhatóan március elején léphet hatályba az önkormányzat ez évi költségvetése. Ez egyebek mellett 164 milliárd forintos adóssággal, 23 milliárdos hiteltörlesztéssel és 32 milliárd forintos korábbi hitel lehívásával számol. Utalva arra, hogy új hitelfelvételt nem terveznek, a politikus megjegyezte: idén tovább csökken az állami normatív támogatások összege, ami ezúttal már csak 51,6 milliárd forint lesz.

Néhány tételt kiemelve a költségvetésből elmondta, hogy az állam a tavalyihoz hasonlóan idén is 32 milliárd forintos támogatást ad a BKV-nak. Az önkormányzat pedig 10 milliárd forintos támogatást nyújt a cég fejlesztéseihez. A politikus szólt arról is, hogy 2010-re csak úgy érhetik el a célként kitűzött 20 százalékos korrigált működési eredményt, ha idén teljesítik a 12,5 százalékot.

156 kilométeres útfelújítás

Hagyó Miklós városüzemeltetési főpolgármester-helyettes az idei évi fejlesztésekről szólva elmondta, hogy a 4-es metró pesti állomásépítéseihez kapcsolódva, augusztusban megkezdődhet a Szabadság híd felújítása. Folytatódik a 2-es metró rekonstrukciója és az idén 156 kilométerre tervezett útfelújítási program. Ennek részeként 15 kilométerrel növelik a 160 kilométeres kerékpárút-hálózatot. Májusig megérkezik az utolsó Combino villamos is a Nagykörútra. Megkezdik a Szabó Ervin téri forgalomirányító központ korszerűsítését és négymillió eurós uniós támogatással elkezdik az M3-as út bevezető szakaszán a 6 kilométeres zajvédő falának építését is. A tervek szerint idén elkészül Budapest zajtérképe, amelyhez jövőre intézkedési tervet fogadnak el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik