Belföld

Bölcskei Isten közelségéről

A református püspök Isten közelségéről, a műveleti területről, és a népfelkelésről.

Isten közelségéről beszélt karácsonyi igehirdetésében Bölcskei Gusztáv református püspök hétfőn a zsúfolásig megtelt debreceni Református Nagytemplomban.


A karácsony Isten közelségének ünnepe – mondta a szószékről a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.
Szavai szerint ilyenkor leküzdjük a távolságot ember és ember között, a kontinensek között, miközben érezzük, hogy egyre távolabb vagyunk egymástól. “Távirányított életforma a miénk, ahol műveleti területté nyilvánítják a parlament előtti teret ahelyett, hogy jégpálya lenne (…), ahol meg lehet ünnepelni a népfelkelést a nép nélkül” – mondta a püspök.


Antikarácsonynak nevezte Bölcskei Gusztáv az állapotot, “amelyik félelmet gerjeszt, a feleslegesség érzését kelti és fásulttá tesz”.
A püspök szerint a távolság, amiről azt hisszük, hogy legyőzzük, egyre inkább nő. “Mi lesz, ha távolabbra kerül az iskola, a kórház, s a hó vége, amit ki kell bírni?” – tette fel a kérdést. Isten karácsonya nem a mi döntésünkön múlik – folytatta Bölcskei Gusztáv, hangsúlyozva, hogy “fontos kérdésekben nem mi döntünk”.


Ilyenkor, karácsonykor azok is közel kerülnek egymáshoz – például szegények és gazdagok -, akik máskor nem, mert ilyenkor nem a távolság, hanem a közelség a fontos. Karácsony van, közel Isten, közel lehetünk Istenhez, a mellettünk levőkhöz – mondta Bölcskei Gusztáv, majd kérte: “Adjon az Isten a közelségéből elegendő erőt, hogy valóssággá váljon számunkra”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik