Belföld

Politikusaink karácsonya

Míg a kormányfő Ausztriában síeléssel tölti a karácsonyt, addig politikusaink többsége itthon ünnepel. Rogán Antal karácsonya utazgatással telik, Almássy Kornél halászlevet főz, Gusztos Péter vegetáriánus ételeket készít, Nyakó István pedig a karácsony mellett gyermeke születésnapjára is készül.

A miniszterelnök csakúgy, mint tavaly, idén is Ausztriában tölti az ünnepeket. Mint internetes naplójában írta, egyrészt csak ekkor van ideje síelni, másrészt „nagyon jó két-három napig intenzíven együtt lenni, nem a konyhában tölteni a karácsonyt”. Gyurcsány Ferenc szerint ugyanis a külföldön, szállodában való karácsonyozásnak az az egyik nagy előnye, hogy nincs meg az a feszültség, amit a sok főzéssel és rohangálással töltünk. A kormányfő egyébként ezt adja családjának ajándékul.

A kormányfő blogjában azt is leírta, hogy már adventkor is nagy a családi készülődés. „Az adventi vasárnapok estéjén 5-6 óra környékén már karácsonyra emlékeztető nagy terítéssel, sok-sok színes tányérral, kakaóval, kuglóffal, kaláccsal és ilyen-olyan édességgel, gyertyafénynél töltünk együtt néhány órát” – írta Gyurcsány. Normál rend szerint egyik héten nálunk, másik héten Piroskánál (anyósánál – a szerk.) – tette hozzá.

Almássy Kornél maga főzi a halászlét

Almássy Kornél családi körben tölti a karácsonyt. Mint a FigyelőNetnek elmondta, két kisfiát még 22-én vagy 23-án elviszik a nagyszülőkhöz vidékre, akik 24-én este gyertyagyújtásra hozzák vissza őket. „A bajai halászlét én magam főzöm, a második fogást, ami nálunk hagyományosan pulyka, a feleségem. A szüleim nagyon közel laknak, este hét körül a gyerekekkel átsétálunk hozzájuk, ott pedig még egyszer megvacsorázunk. Innen megyünk az éjféli misére” – mondta el lapunk érdeklődésére az MDF-es képviselő. Hozzátette: a 25-i ebédet is ő főzi, harcsapaprikást túrós csuszával. Következő nap pedig útra kelnek, és a két ünnep között elmennek síelni Ausztriába. A politikus azt is elárulta, hogy ajándékokat napi teendői mellett, lyukasóráiban vásárol. A karácsonyi menü hozzávalóit pedig hétvégenként egy hipermarketben veszi meg.

Vegetáriánus karácsony

Az SZDSZ legifjabb frakciótagjának karácsonyai mindig nagy fejtörést okoznak a családnak, mivel kislányának december 26-án van a születésnapja. „Különleges ez az időszak, mert úgy kell megszervezni az ünnepeket, hogy Sára szülinapja mégiscsak elkülönüljön a karácsonytól” – mondta a FigyelőNetnek Gusztos Péter. A liberális politikus egyébként vegetáriánus, ezért karácsonykor nem a hagyományos halászlé és pulyka van az asztalon. Gusztos elmondta, hogy ilyenkor egy különleges salátát készít, mely többek között avokadóból, narancsból és olajos magvakból áll. Emellé pedig tengeri halat tálal, mert „azért karácsonykor ez megengedett”. Hétéves kora óta egyébként Gusztos feladata a mákos guba elkészítése is.

Az MSZP szóvivője is hasonló problémával küzd, ugyanis fia 21-én született. „Bár még csak egyéves lesz, azért érzékelnie kell, hogy karácsony is van, és születésnapja is” – mondta Nyakó István. A politikus szerint egyébként ugyanúgy töltik a karácsonyt, mint bárki más: nagyokat esznek.

Rogán koncertre is megy


Az V. kerületi polgármester az „elvált apák” karácsonyát éli meg. „December 24-én délelőtt a fiammal vagyok, együtt díszítjük a fát, majd hazaviszem az édesanyjához. Utána a mennyasszonyom szüleihez utazunk Balatonlellére” – mondta el lapunknak Rogán Antal. A fideszes politikus a karácsony napját ismét Budapesten tölti, szülei ugyanis ilyenkor utaznak fel hozzá. „27-én pedig már Debrecenbe megyünk Republic-koncertre, nagy rajongójuk vagyok” – tette hozzá a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik