Belföld

Szabadon engedték a gyógyult sast

Szabadon engedtek azt a parlagi sast a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai, amelyet mostanáig mérgezés miatt a Fővárosi Állatkertben gyógykezeltek.

A Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetben az egyesület munkatársai megkísérelték egy szintén mérgezés miatt gyógykezelésen átesett rétisas szabadon engedését is, ám az állat nagyon gyengének bizonyult, ezért visszaszállították az állatkertbe.

A madártani egyesület 100 ezer forint jutalmat ajánlott fel annak, aki a mérget kihelyező személy nyomára vezeti a hatóságokat. Az egyesület feljelentése nyomán természetkárosítás miatt már eljárást indított a Jászberényi Rendőrkapitányság.

Helyi gazdálkodók tehették ki a mérget


Horváth Márton, a madártani egyesület munkatársa elmondta: a két legyengült sast december 4-én és 6-án találták meg a természetvédők Jászberény közelében. Kiderült, hogy rovarirtószer-mérgezést szenvedtek, az anyagot vélhetően helyi gazdálkodók – háziállataik megóvása – érdekében, galambtetemekbe fecskendezték. A feltételezések szerint a természetkárosítók kifejezetten a ragadozó madarakat akarták elpusztítani a mérgezett csalik felhasználásával. Nem ez volt az első eset, hiszen az elmúlt két évben már három, méregtől elpusztult sast találtak a környéken.

Sós Endre a madarak gyógyítását végző Fővárosi Állatkert állatorvosa elmondta, hogy a madarak válságos állapotban kerültek az állatkertbe. Az volt a szerencse, hogy a kezelés alatt a sasok nagy mennyiséget visszahánytak a mérgezett húsból. Ez mentette meg az életüket, mert a méreg nem tudott felszívódni. A gyógyításuk során infúziót, illetve veseműködést segítő gyógyszeres kezeléseket kaptak – közölte az állatorvos.

Az orvosi vélemény szerint a rétisas is visszanyerte egészségét, ám néhány erőtlen szárnycsapása láttán a szakemberek úgy döntöttek, hogy egyelőre gyenge az önálló létfenntartáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik