Belföld

Elfogadták a vizitdíj- kompenzációt

Pénteki ülésén a kormány olyan kompenzációs rendszer részleteiről határozott, amely azokat a rászorulókat segíti, akiknek problémát okozhat a vizitdíj megfizetése - közölte az MTI-vel Danks Emese kormányszóvivő.

Közlése szerint a kompenzációs rendszer előnye, hogy az állampolgárok automatikusan jutnak hozzá a többlettámogatáshoz, és az eljáró szerveket sem terheli többlet adminisztráció vagy többletkiadás. A kormány által kidolgozott kompenzációs rendszer lényege, hogy az ellentételezés az egyes szociális ellátások összegének megemelésével valósul meg – az ellátások összege 2007. február 15-étől, azaz a vizitdíj bevezetésének időpontjától nő.

Ennek megfelelően az öregségi nyugdíjminimum összege havi 300 forinttal, 27 130 forintra emelkedik. Azok a nyugdíjak, nyugdíjszerű ellátások és szociális ellátások, amelyek nem haladják meg a nyugdíjminimum összegét, 300 forinttal emelkednek, a nyugdíjminimum kétszeresét nem meghaladó ellátások pedig 200 forinttal.

A fenti szabályok szerint emelkedik többek között a 2007. február 15-ét megelőző időponttól megállapított öregségi, a rokkantsági nyugdíj, a baleseti rokkantsági nyugdíj, az özvegyi és szülői nyugdíj, az árvaellátás. A nyugdíjszerű ellátások közül emelkedik a rendszeres szociális járadék, az átmeneti járadék, az egészségkárosodási járadék, a vakok személyi járadéka, a központi szociális segély, a házastársi pótlék, és házastárs utáni jövedelempótlék havi összege. A családtámogatások körében emelkedik a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás és az anyasági támogatás.

A jogosultak a február havi ellátást már emelt összegben kapják kézhez úgy, hogy február hónapra félhavi emelés jár. Az intézkedés több mint 1,5 millió embert érint, a 2007. évi költsége pedig megközelíti az 5 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik