Belföld

Orbán: az egészségügyi rendszerünk európai csoda

Az egészségügyi törvények szétverik a ma működő rendszert, amely „európai csoda” - mondta a Fidesz elnöke az InfoRádió kedd esti, Aréna című műsorában.

Orbán Viktor szerint a kormány az egészségügyet különböző üzleti köröknek szolgáltatja ki. A következő időszakban a társadalombiztosítás privatizációja kerül majd előtérbe. Komoly üzletemberek és érdekkörök nyilatkoznak majd arról, mekkora jótétemény lesz az a lakosság számára. Ez szemenszedett hazugság lesz – jelentette ki a politikus. Orbán Viktor hozzátette, hogy a kormány nem védi, hanem felkínálja az állami vagyont.

Az nem reform, amelytől nem lesz jobb az embereknek – jelentette ki Orbán. A magyar egészségügyi rendszer például szerinte európai csoda. A GDP nagyjából 5,5 százalékát költjük rá, és mégis képes elfogadható ellátást nyújtani az embereknek. Ha még két százaléknyi pénzt kapna, akkor olyan minőségi változás menne végbe, amelyet ma el sem tudunk képzelni – mondta Orbán Viktor. A politikus úgy vélekedett, hogy ennek forrása lehetne a kormány által beharangozott 8000 eurónyi európai uniós forrás.

Eredményes bojkott

Orbán Viktor a miniszterelnökkel kapcsolatos fideszes és kereszténydemokrata bojkottal kapcsolatban közölte: arra azért van szükség, mert a becsületes demokrata nem működhet együtt olyan emberrel, aki veszélyezteti a demokráciát, becsapja a választóit, rendőri eszközöket vet be a vele szemben tiltakozókkal. Hozzátette: bojkottjuknak van eredménye, mert minden nap szimbolikusan nyilvánvalóvá teszi, hogy az embereket nem lehet becsapni, a demokrácia az elszámolásra és az elszámoltatásra épül. A pártelnök nem kívánta kommentálni Sólyom László államfő megjegyzését, miszerint az ellenzéknek nem kellene ennyire sűrűn alkalmaznia a parlamenti kivonulás eszközét.

Megélhetési válság

A jövő évi költségvetésről a pártelnök azt mondta, hogy az megélhetési válságba sodor majd több százezer családot, amelyek a hónap végén nem tudják majd kifizetni a számlát, nem tudják kiváltani a gyógyszert, nem tudnak egy hónapban többször is orvoshoz menni a vizitdíj miatt. Orbán Viktor szerint a középosztályból nagyon sokan csúsznak le majd abba a világba, ahol a hónap végén adóssággal küszködnek az emberek.

Csak az emberek kergethetik el a kormányt

Orbán Viktor szerint a Fidesz által kezdeményezett népszavazás sikeres lesz, ha a referendum által érintett kérdésekben a kormány visszakozni kényszerül. A Fidesznek semmilyen eszköze ahhoz, hogy a kabinetet távozásra bírja, csak az emberek kergethetik el ezt a kormányt – jelentette ki. A demokratikus meggyőződésű képviselőknek az a dolguk, hogy a kormánnyal szembeni indokolt elégedetlenség ne lépje át a törvényesség határát, hanem öltsön alkotmányos formát – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Szaga volt a papírnak

Orbán Viktor egy kérdésre elmondta, hogy a közérdekű adatok meghamisítása miatt a kormány ellen benyújtott feljelentésüket az ügyészség első fokon elutasította. Az a papíros, amelyet az ügyészség előállított és megküldött a Fidesznek, sok kívánnivalót hagy maga után. Szaga volt a papírnak – mondta a Fidesz elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik