Belföld

Navracsics: különbségek vannak Orbán és köztem

A Fidesz frakcióvezetője elismerte, nem ért egyet Orbán Viktorral, hogy az MSZP Gyurcsány cinkosává vált. A Heti Válasznak adott interjúban úgy fogalmazott, a törvényhozási munkában igenis számítani kell az MSZP és az SZDSZ partnerségére.

Navrcsics Tibor a Heti Válasznak adott interjújában elismerte, hogy a hangsúlyokban kétségkívül van különbség Orbán Viktor és közte. Mint mondta, a pártelnök szerint az MSZP a bizalmi szavazást követően Gyurcsány cinkosává vált. „Bár szerintem is van értelme arról beszélni, hol áll meg a felelősség, ám ez nem jelenti azt, hogy a törvényhozási munkánál az MSZP vagy az SZDSZ ne lenne a partnerünk” – mondta Navracsics.

A frakcióvezető az interjúban kijelentette: mindegy, hogy van kihívója vagy sem Orbánnak, úgyis ő marad az elnök. Azt pedig, hogy Kósa Lajos neve többször felmerült kihívóként azzal magyarázta, hogy „a baloldali sajtó évek óta próbálkozik azzal, hogy a csúnya, félelemkeltő Orbán Viktor mellé egy szerethető fideszest helyezzen. Korábban Pokorni Zoltán volt kiszemelve erre a szerepre, most Kósa Lajoson a sor. Kínos szembesülni a megmondóembereknek azzal, hogy bár kígyót-békát kiabálnak Orbán Viktorra, a szavazók fele továbbra is őt tekinti az első számú politikusnak”.

Az SZDSZ-ről

A frakcióvezető szerint 2007 pártpolitikai szempontból egy nyugodtabb év lesz, egyedül az SZDSZ elnökválasztása lehet hatással majd a két nagy pártra. Navracsics Tibor a Heti Válasznak adott interjújában nem zárta a jobboldal felé nyitó SZDSZ-szel való együttműködést sem. Ugyanakkor hozzátette, az liberális párt szerinte úgysem megy ki a koalícióból, mert ez kockázatos lépés lenne. Viszont elképzelhetőnek tartja, hogy jobbra is nyitott liberális pártként határozzák meg magukat, amivel esetleg a következő választás utáni alkupozíciójukat alapozzák meg.

„Meggyőződésem, hogy mivel Gyurcsány Ferenc liberális ikertestvére Kóka János, az SZDSZ csak Fodor Gábor pajzsra emelésével tudná megőrizni korábbi imázsának maradékát” – közölte a politikus.

Lendvai elismerte a hibákat

Lendvai Ildikó is nyilatkozott a Heti Válasznak, aki több hibát is elismert. Mint mondta, a legfőbb hiba az volt, hogy a juttatások emelése nem párosult a jóléti rendszerek reformjával. Abban is egyetértett, hogy először nyilvánosan kellett volna elmondanunk, mi a baj a költségvetéssel. Ugyanakkor hangsúlyozta, ő maguk sem voltak tisztában azzal a választásokkor, hogy ekkora lesz a hiány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik