Belföld

Négy gyanúsított a német bálázott szemét ügyében

Már hét gyanúsítottja van a Németországból származó bálázott szemét illegális elhelyezése miatt indított nyomozásnak. Öt gyanúsított őrizetbe vételére már sor is került - közölte a rendőrség.

Az öt őrizetbe vett gyanúsított – öt férfi és egy nő – közül négynek az előzetes letartóztatására is javaslatot tesz a rendőrség.

Lakossági bejelentés alapján december első napjaiban szerzett tudomást arról a kiskunmajsai önkormányzat, hogy a város határában található egykori szovjet laktanya egyik hangárjában 144 bála, Németországból származó vegyes háztartási hulladékot raktak le. Egy kamion érkezéséről is névtelen bejelentést kapott az önkormányzat, ezért azt sikerült “tetten érni”, mielőtt lerakta volna rakományát. Az osztrák rendszámú kamion a fuvarlevél szerint Németországból érkezett. A kamiont és rakományát a rendőrség lefoglalta, majd másnap rakományával együtt visszaindította Ausztriába.

A Bács-Kiskun megyében eddig felfedezett, közel 3.000 bála döntő hányadát, több mint 2.000 bálát Kunbaján fedezték fel. Kunbaján kívül eddig Kiskunmajsán, Jászszentlászlón, Kecskeméten, Kerekegyházán és Pirtón találtak Németországból származó bálázott hulladékot a települések környékén, de több hulladéklerakóban is felfedeztek az utóbbi időben odaszállított és szétterített bálát.


A polgármesterhez vezetnek a szálak

A hatóságok által eddig még meg nem erősített információ szerint, a bálás szemét “megrendelője” a Szinkron 99 Kft., melynek a cégbejegyzés szerint Halász Istvánné az ügyvezetője. Az MTI kedden megpróbálta elérni Halász Istvánt, Kunbaja polgármesterét, de a település hivatalában nem tudták kapcsolni, mobilszámát pedig nem mondták meg.

Halász István (független) 2002-ig két cikluson át volt Kunbaja polgármestere. A Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2003 júniusában jogerősen egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte vámbűncselekmény miatt. Halász Istvánt azért találta bűnösnek a bíróság, mert évekkel korábban jelentős mennyiségű üzemanyagot hozott be az országba, amit fiktív számlák segítségével érték alatt vámoltatott el, s ezzel vámbűncselekményt követett el. A börtönbüntetését letöltött férfit az októberi önkormányzati választáson ismét a település polgármesterévé választották.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik