Belföld

Megválasztották az első főpolgármester-helyettest

Titkos szavazással, 56 vokssal megválasztották Hagyó Miklóst (MSZP) a Fővárosi Közgyűlés főpolgármester-helyettesének Demszky Gábor javaslatára csütörtökön.

Demszky Gábor közölte: azért javasolja Hagyó Miklóst főpolgármester-helyettesnek, mert személyében garanciát lát arra, hogy a közös koalíciós programot meg tudják valósítani.

A 39 éves Hagyó Miklós megválasztását öten nem támogatták, négyen tartózkodtak, ketten pedig nem vettek részt a szavazásban a 67 fős közgyűlésből. A testület egy fideszes tartózkodással 630 ezer forintos havi fizetést, a maximális 20 százalékos költségátalányt, valamint korlátlan magáncélú gépkocsi- és telefonhasználatot is megszavazott az elsődlegesen városüzemeltetési kérdésekkel foglalkozó főpolgármester-helyettesnek.


Az SZDSZ és az MSZP a fővárosi patthelyzet miatt azt a kompromisszumot kötötte, hogy idén csak egy főpolgármester-helyettest választanak, Gy. Németh jelölését pedig februárra halasztják. A megegyezés értelmében idén nem jelölik a szabad demokrata Ikvai-Szabó Imrét sem, mert az ő megválasztásához a szocialisták – Gy. Németh Erzsébet ügye miatt – nem járulnának hozzá.


A bizottsági struktúra nagy nyertese egyébként az MDF lett. A három fős frakció ugyanis mind a 15 bizottságba tagokat delegálhat. A 174 bizottsági helyből a kormánypártok a Fidesz-KDNP-nek 47, az MDF-nek 15 helyet adnak, a többi helyet egymás közt osztják fel. A közgyűlés megteremtette annak a lehetőségét is, hogy a későbbiekben egy úgynevezett közművelődési-turisztikai bizottságot is létrehozzanak. Ezt az MSZP az elmúlt napokban Tarlós István Fidesz-frakcióvezetőnek ajánlotta fel, s nem emelt ellene kifogást az SZDSZ sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik