Belföld

Medián: csökkent a Fidesz előnye

Az előző hónap tendenciájának folytatásaként csökkent a lakosság politikai érdeklődése, és bár továbbra is jelentős, de tovább apadt a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben – derül ki a Medián decemberi felméréséből.

November elejére kezdett lecsendesedni a közvélemény, és ez a jelenség decemberre sem állt meg: 24-ről 27 százalékra nőtt a pártpreferenciával nem rendelkezők aránya, 51-ről 48-ra csökkent azoké, akik biztosan elmennének szavazni, és csupán az emberek 8 százaléka mondta azt, hogy nagyon érdekli a politika.

A Medián közvéleménykutatása szerint a pártok közül a Fidesz tűnik a politikától való elfordulás vesztesének: a teljes népességben novemberben mért 4 százalékpontos visszaesés után most újabb két százalékot veszített, miközben az MSZP támogatottsága október óta nem változott. Az SZDSZ nagyjából őrzi az áprilisi eredménynek megfelelő támogatottságát, az MDF pedig még növelte is azt.

A kiábrándultság mutatkozik abban is, hogy novemberhez képest szinte az összes vezető politikus népszerűsége csökkent, a legnagyobb arányban a koalíciós vitába keveredett főpolgármesteré. Mérséklődött az emberek általános borúlátása: a szeptemberi 19 százalékos mélyponthoz képest most 25 százalékuk mondta azt, hogy az országban általában véve jó irányba mennek a dolgok, és 73-ról 67 százalékra csökkent a pesszimisták aránya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik