Belföld

Gyurcsány: kihívásokkal teli év volt

Kihívásokkal teli, sokarcú év volt ez, lehetőségekkel és kockázatokkal – közölte Gyurcsány Ferenc, amikor csütörtökön kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánt az Idősügyi Tanács tagjainak a Parlamentben. A kormány megígérte, hogy a nyugdíjasok továbbra is ingyen utazhatnak.

A miniszterelnök reményét és meggyőződését fejezte ki, hogy sokak támogatásával, együttműködésével ez az ország vissza fog találni a nyugodt együttműködés, a partnerség és az építkezés világába. Elmondta: ennek a kormánynak az a történelmi felelőssége, hogy miután 2002 és 2006 között sikerrel megtett egy szociális kiigazítást, most úgy alakítsa át a viszonyokat, hogy hosszú távon ez egy emelkedő ország legyen. Véleménye szerint pár év múlva az emberek azt fogják mondani, helyes volt, hogy ez a kormány nem engedte, hogy minden változatlan maradjon.

Az ülésen a gazdasági és közlekedési államtitkár az utazási kedvezmények tervezett változásairól beszélt. Megnyugtatta a tanács tagjait, hogy az idősek utazási kedvezményei a jövőben is megmaradnak, s a 65 év felettiek továbbra is ingyen utazhatnak. Garamhegyi Ábel ígéretet tett arra, hogy az időseket érintő kérdésekben továbbra is rendszeresen konzultálnak a tanáccsal.

Aszódi Pál, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Fidesz nyugdíjas tagozatának vezetője az elhangzottakra úgy reagált, hogy bizonytalan a 13. havi nyugdíj sorsa, ugyanis nincs meg a költségvetési fedezet a teljes jövő évi kifizetésre. A politikus az utazási kedvezmények ügyében azt mondta: úgy látszik, hogy a 65 év felettiek kedvezményeinek megmaradása sem a kormányon múlott, hiszen Horn Gyula volt szocialista miniszterelnök éppen csütörtökön beszélt arról, hogy harcol a nyugdíjasok ingyenes utazásának fennmaradásáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik