Belföld

Fidesz: Gyurcsány Orbánra támadt

A Fidesz szóvivője szerint az MSZP és Gyurcsány Ferenc újabb alaptalan, hazug támadást intézett Orbán Viktor ellen. Szijjártó Péter így értékelte azokat a szocialista reagálásokat, amelyek a Fidesz elnökének egy lapinterjúban megjelent, a posztkommunista elit jogi felelősségre vonását szorgalmazó kijelentését kommentálták.

Gyurcsány Ferenc Bibó Istvántól vett idézetekkel válaszolt arra a lapinterjúra, amelyben Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kijelentette, hogy “a hatalomba visszatért posztkommunista elit nem kerülheti el a jogi felelősségre vonást”.

Gyurcsány és Bibó

Gyurcsány ugyanis a következőket idézte: “Mindenki számára, akik tudniillik nem a legsötétebb múlt erőivel kívánnak szövetkezni (…) annyi tiszteletet kell adni egymásnak, annyi lojalitást, amennyit csak lehet”. Illetve:”igazuk van abban is, hogy az ellenzék jogainak tisztelete csak ott képzelhető el (…) hol a kormány és az ellenzék bizonyos alapvetői eszményei alapvetően megegyeznek, és mindegyik biztos benne, hogy ezeket a végső eszményeket a másiknak a kezében sem éri helyrehozhatatlanul kár”.

Beszédében a miniszterelnök azt a véleményét fogalmazta meg: nem gondolja, hogy Magyarország válság után lenne, de azt tudja, hogy választás előtt van. “El kell dönteni: tudomásul vesszük-e hogy mi így együtt a demokratikus sokszínűség képviselői alkotjuk Magyarországot, egymással versengő, de végső soron egyezően, demokratikus eszményekben közösen”.

Fidesz: az MSZP csak hazudik

A Fidesz szóvivője szerint Orbán Viktor a lapinterjúból idézett mondattal arra utalt, hogy gazdasági és a jogi értelemben is el kell számolniuk azoknak, akik felelősek azért, hogy emberek ilyen helyzetbe kerültek, hogy a középosztály halad a lecsúszás felé, hogy a kettészakad az ország, és hogy szolidáris helyett kirekesztő fejlődés valósul meg. Hangsúlyozta: nehezen nevezhető demokratának az, aki a hazugsággal kerül hatalomra, és büszkén vállalja, sőt fitogtatja, hogy másfél-két éven keresztül hazudott az országnak, majd ezután az emberekkel fizetteti meg a hazugságai árát, és kiiktatja az erkölcsi mércét a politikából. A Fidesz nem tartja demokratának azt sem, ha valaki csal és közérdekű adatot hamisít meg, majd fejvesztve menekül a felelősségrevonás elől, és azt sem, aki a szolidáris helyett a kirekesztő fejlődést támogatja.


A Fidesz kommunikációs vezetője azt mondta: 2006-ban kiderült a szocialistákról és Gyurcsány Ferencről is, hogy nem demokraták, és nem tudnak kormányozni, azonban az antidemokratikus és dilettáns kormányázás eredményeként kialakuló megélhetési válsággal már sem az MSZP, sem a miniszterelnök nem tud, vagy nem akar szembenézni, hanem ehelyett Orbán Viktor ellen intéznek újabb, minden alapot nélkülöző hazug támadást.

Szijjártó Péter szerint a figyelemelterelés mellett azért támadják a Fidesz elnökét, mert ő nem hazugság, hanem az emberek oldalán áll, és ő mondja ki azt az igazságot, amit már mindenki érez és tud.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik