Belföld

MDF: alkotmányellenesek az egészségügyi törvények

Az Alkotmánybírósághoz fordul Herényi Károly és Csáky András MDF-es országgyűlési képviselő a gyógyszerforgalmazás új szabályait megállapító törvénnyel és az egészségügyben működő kamarákról szóló törvénnyel kapcsolatban.

Az MDF indítványozza, hogy az Alkotmánybíróság állapítsa meg az említett törvények alkotmányellenességét, és azokat teljes egészében semmisítse meg. A két politikus ezt kedden jelentette be az Országházban tartott sajtóértekezletén. Herényi Károly, a párt frakcióvezetője hangsúlyozta: mindkét törvény az alapjogi sérelmek egész tárházát vonultatja fel.

Az MDF elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány úgy nyújtotta be az Országgyűlésnek ezeket a törvényeket, hogy az érintett szervezetek (orvoskamara, gyógyszerészkamara, szakdolgozói kamara) véleményét nem kérte ki. Sőt, a párt azzal sem ért egyet, hogy a kormány előzetes hatásvizsgálatok, szakmai konzultáció és a bevezetéshez szükséges átmeneti (felkészülési) időszak nélkül erőltette át ezeket az intézkedéseket.


Csáky András, a párt szakpolitikusa kiemelte: a gyógyszer-gazdaságossági törvény esetében sem egyeztetett a kormány az érintettekkel, ráadásul a liberalizált piac veszélyezteti a patikák működését, és a betegek életét is veszélybe sodorhatják a gyógyszertáron kívül vásárolt készítmények.


Az egészségügyben működő kamarákról szóló és a gyógyszerellátásról szóló törvényt november 20-án fogadta el az Országgyűlés. A törvény szerint az egészségügyi szakmai kamarák a jövőben önkéntes alapon szerveződnek, de továbbra is köztestületeknek minősülnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik