Belföld

Kötelező lehet az emelt szintű érettségi?

Draskovics Tibor kötelezővé tenné a felvételizők számára az emelt szintű érettségit – írja a Magyar Nemzet. Az oktatási tárca szerint azonban csak a rendszer felülvizsgálata áll a koncepcióban.

Draskovics Tibor kötelezővé tenné a felvételizők számára az emelt szintű érettségit, mert szerinte a jelenlegi rendszer rontja a felsőoktatás minőségét. A Magyar Nemzet által megkérdezett oktatási tárca szerint azonban nincs szó az emelt szintű vizsga kötelezővé tételéről: az államreform-bizottság által elfogadott koncepcióban csak az áll, hogy felül kell vizsgálni a felsőoktatásba való belépés feltételeit, és erősíteni kell az emelt szintű érettségi szerepét, de a tárca ezt nem jogi szabályozással, hanem minőségbiztosítással kívánja megvalósítani.

A Fidesz emlékeztetett: a kétszintű érettségi eredeti koncepciójának alapeleme volt, hogy az emelt szintű, standard vizsga lesz a felsőoktatásba való belépés feltétele, a szabályt Magyar Bálint változtatta meg. Sió László, a párt oktatáspolitikai műhelyének vezetője szerint pártja és a szakma régóta hangoztatja, hogy vissza kell térni az eredeti koncepcióhoz, és ez most a pontszámítás megváltoztatása miatt is indokolt lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik