Belföld

KDNP: a nyugdíjasokat sújtja leginkább a távhődíjemelés

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) számításai szerint a távhőszolgáltatás díjemelése legjobban a nyugdíjasokat érinti, de az átlagos családoknak is éves szinten több tízezer forint többletkiadást jelent jövőre a díjváltozás.

Deák András és Soltész Miklós, a párt energetikai szakpolitikusa a KDNP internetes oldalán elérhető kalkulátorral számolva példákkal érzékeltették, hogy milyen anyagi terhet ró a távfűtés díjának emelése az egyes társadalmi csoportokra. Eszerint egy 35 négyzetméteres garzonban 45 ezer forint nyugdíjból élő idős embernek havonta várhatóan 2850 forinttal kell majd többet fizetni a melegért. Egy ugyanekkora lakásban élő idős embernek, aki 70 ezer forintból él, ez a többletkiadás várhatóan 4390 forint lesz.

A családok esetében a lakás méretétől, a gyermekek számától és a havi nettó jövedelemtől függően ez a többletkiadás havonta 2970 és 8200 forint között várható – tette hozzá. Soltész Miklós szerint a kormány átalakuló támogatási rendszere a jelenleg is nehezen élő nyugdíjasok, családok többségének lecsúszását eredményezheti.

Az MSZP-frakció szerint a KDNP képviselői nem ismerik az új gáz- és távhőtámogatási rendszert. A frakció arra hívta fel a figyelmet, hogy a három vagy több gyermeket nevelő családok esetében a „fogyasztástól függően a fizetendő havi összeg nem változik, vagy éppen csökken”. Az MSZP szerint a KDNP távhőkalkulátora nem más, mint csúsztatás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik