Belföld

Határozat várható a kizárt MDF-esekről

A Fővárosi Bíróság kedden hirdeti ki határozatát a kárigény mértékéről az MDF országgyűlési képviselőcsoportjából kizárt öt politikus által Herényi Károly frakcióvezető ellen jó hírnév megsértése miatt indított perben.

A per előzménye, hogy az MDF 22 tagú frakciójának Lakitelek munkacsoportjához tartozó 13 képviselő bizalmatlansági indítványt nyújtott be 2004-ben Herényi Károly ellen, mert szerintük a frakcióvezető több alkalommal szembehelyezkedett a képviselőcsoport többségének javaslataival, eljárásában megsértette a házszabályt, valamint „többször megsértette a demokratikus alapelvekre épülő csoportvezetési és döntéshozatali szabályokat”.

15 milliós kártérítést kértek

Herényi Károly ezt követően bejelentette, kizárta a munkacsoport öt tagját: Balsai Istvánt, Horváth Balázst, Kelemen Andrást, Font Sándort, valamint Szászfalvi Lászlót. Döntését azzal indokolta, hogy a képviselők eltértek az MDF Országos Választmánya által meghatározott politikai irányvonaltól. Az öt képviselő a Fidesz–KDNP-szövetség színeiben szerzett mandátumot az új parlamentben. Horváth Balázs 2006 júliusában elhunyt.

Az öt kizárt politikus pert indított az Országgyűlés, az Országgyűlés Hivatala, továbbá Herényi Károly ellen. A képviselők az eredeti állapot helyreállítását, a jó hírnév megsértésének megállapítását, valamint összesen 15 millió forintos kártérítést kértek.

A parlament nem perelhető

A Legfelsőbb Bíróság (Lb) időközben megállapította, hogy az Országgyűlés nem perelhető, mert nem rendelkezik jogi személyiséggel. A Fővárosi Bíróság tavaly júniusban kimondott ítélete szerint Herényi Károly és az MDF megsértette az MDF-ből 2004 szeptemberében kizárt öt képviselő jó hírnevét azzal, hogy a frakcióvezető valótlanul állította: a felperesek frakciótagsága kizárás folytán megszűnt. Az első fokú ítélet tavaly novemberben emelkedett jogerőre, amikor a Fővárosi Ítélőtábla változatlan formában jóváhagyta a döntést.

A Fővárosi Bíróság tavaly júniusban rész- és közbenső ítéletet hozott a képviselők keresetének jogalapját illetően, de a kárigény mértékéről új eljárás indult.

Az LB az idén májusban elutasította az MDF és Herényi Károly frakcióvezető felülvizsgálati kérelmét, amelyet az MDF-ből kizárt öt képviselő perében hozott jogerős ítélet ellen nyújtottak be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik