Belföld

Demszky finomítaná a távhőemelést

A januártól esedékes mintegy 45 százalékos távhőáremelés miatt várható nagyarányú fizetésképtelenséget vagy az előirányzott jövő évi 25 milliárd forintos állami kompenzáció további 10 milliárdos bővítésével, vagy az áremelés többlépcsős megvalósításával lehet elkerülni – erről Demszky Gábor beszélt újságíróknak a főpolgármesteri hivatalban kedden.

Demszky Gábor hangsúlyozta: alapvetően egyetért a kormányzati gáz-távhőár kérdésének reformjával, azzal, hogy a fogyasztó fizesse meg a gáz árát. Azt is támogatják, hogy szociális alapon a rászorulókat kompenzálják.

A főpolgármester közölte, hogy a pénzügyi és a szociális miniszterrel még e héten egyeztet az ügyben. Kész arra is, hogy az SZDSZ országos ügyvivői testülete elé vigye a kérdést, hogy a 10 milliárd forintos állami plusztámogatásról költségvetési módosítás szülessen. Hozzátette: ez a probléma országos méretű, ami kiderült azon a keddi találkozón is, amelyet több vidéki nagyváros vezetőjével folytatott a városházán.

Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-frakcióvezető szerint ha két ütemben emelnék jövőre a távfűtés árát 25-25 százalékkal, akkor ennek a terhét még ki tudná gazdálkodni a Főtáv Zrt. Az országosan szükséges 10 milliárd forintos pluszkompenzációból 3,5 milliárdot kellene a Főtáv gondjainak mérséklésére költeni – jegyezte meg.

Győri Péter (SZDSZ) szociálpolitikai szakember, aki korábban a főváros szociális bizottságát vezette éveken át, külön problémaként említette, hogy ez idáig még nem postázta az állam a szociális támogatáshoz szükséges adatlapokat. Mivel ezeknek a kitöltése igen bonyolult, így időben aligha lesznek majd benyújtva, illetve késni fog a kérelmek elbírálása az államkincstárnál. Emiatt akár hónapokig is várhatnak majd az érintettek a szociális kompenzációra, miközben januártól már a közel 45 százalékos emelt díjat kell fizetnie mindenkinek – tette hozzá.

A szakértő a legnagyobb gondnak azt tartja, hogy 1990 óta még soha nem volt ilyen mértékű távhőáremelés. Abban az esetben, ha egy-egy ütemben történik, akkor sokan nem fizetnek majd, s így országos likviditási gondok jelentkezhetnek a távfűtő cégeknél – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik