Belföld

Szonda Ipsos: Szili a legnépszerűbb

Folyamatosan csökken a köztársasági elnök népszerűsége. Orbán Viktor két hónap alatt hat pontot veszített - derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb felméréséből.

A magyar politikusok ugyan nem szerezték vissza május és október között jócskán megtépázott tekintélyüket, de novemberben legalább nem folytatódott a negatív tendencia. A legnépszerűbb magyar politikus Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. Sólyom László továbbra is a második helyen áll a listán, de hónapok óta tartó népszerűségvesztése most sem állt meg. A május óta bekövetkezett 5 pontos veszteségét alapvetően az MSZP szavazóinak elfordulása idézte elő, de szerepet játszott abban a pártokhoz nem kapcsolódó rétegek kritikusabb hozzáállása is – derül ki a Szonda Ipsos felméréséből, melyet a hétfői Népszabadság közöl.

Orbán és Gyurcsány versengésében továbbra is a Fidesz elnöke vezet, de előnye az utóbbi hónapokban csökkent. A megszorító csomag bejelentését követően a miniszterelnök megítélése sokat romlott, 21 pontot veszített, mélypontja a szeptemberi 35 pontos népszerűségi index volt. Azóta viszont stabilizálódtak a vele kapcsolatos vélemények, jelenleg 37 pontos. Orbán Viktor eleinte valamelyest profitált a kormányfő presztízscsökkenéséből (44 pont után 49 pont). Ősszel azonban elfogytak a népszerűségi plusz pontjai, két hónap alatt 6-ot veszített.


Szeptember óta a két frontember megítélése a másik politikai térfélen negatívabbá vált. Gyurcsány Ferencet a Fidesz-táborban meglehetősen negatívan értékelik, illetve Orbán Viktor renoméja is visszaesett az elmúlt két hónapban. Személyük végletesen ellentétes megítélését mutatja, hogy saját táborukban rendkívül népszerűek: Orbán 82 pontos, Gyurcsány 78 pontos.

A közvéleménykutatás eredményei azt mutatják, hogy a politikusok tekintélye továbbra is alacsony. A legújabb, novemberi adatok szerint a népszerűség folyamatos csökkenése megállt, de a május és október közötti jelentős visszaesést nem sikerült visszafordítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik