Belföld

A kilátástalanságban a Fideszben bízunk inkább

A Gallup legfrissebb felmérése szerint még mindig tudta növelni előnyét a Fidesz az MSZP-vel szemben. Ugyanakkor egyre pesszimistább a magyar lakosság a jövőt illetően.

A Gallup november második hetében készített vizsgálata szerint a Fidesz két százalékponttal tovább növelte az előnyét: a felnőtt népesség 33 százaléka szavazna Orbán Viktor pártjára, míg csupán 22 százalék az MSZP-re.

A kis pártok közül ebben a hónapban csak az MDF tartotta (a parlamenti küszöböt épp elérő) pozícióját a biztos szavazó pártot választók között, de a teljes népességen belül csak 4 százalékot ért el. Az SZDSZ már csak 2 százalékos támogatást tudhat magáénak a teljes népesség, és 3 százalékost a „biztos szavazó” pártválasztók között.

Nincs apolitikus hangulat

A Gallup adatai szerint nincs apolitikus hangulat: egy „most vasárnapi” választáson való részvételüket biztosra ígérők aránya jelenleg 55 százalék. Ma ők tekinthetőek elkötelezett szándékú szavazóknak, és közülük sem mindannyian rendelkeznek határozott pártpreferenciával, illetve nem árulták el azt. Mindenesetre az elszánt párthívek (biztos szavazó pártválasztók) táborában mért eredmények is a Fidesz 19 százalékpontos vezetését mutatják.

Pesszimisták vagyunk

A Gallup adatai szerint az ország gazdasági helyzetének megítélése rendkívül kedvezőtlen: 84 százalék tartja azt többé-kevésbé rossznak, és tízből három válaszadó egyenesen nagyon rossznak ítéli. Nem volt viszont olyan válaszadó, aki a mai helyzetben úgy válaszolt volna, hogy az ország gazdasági helyzete nagyon jó volna.

Ráadásul senki sem bizakodó, a megkérdezettek közel háromnegyede (73 százalék) ugyanis úgy érzékeli, hogy ez a rendkívül kedvezőtlen gazdasági helyzet mostanában csak tovább romlik. Ezzel szemben a magyarok csupán ötöde (19 százalék) érzi úgy, hogy a dolgok inkább javulnak.

A magyarok több mint 77 százaléka számára jelent a Gyurcsány-csomag érzékelhető elvonást. A kilátásokat tekintve különösen rövid távon szembeszökő a pesszimizmus: a kérdezettek 60 százaléka a családja számára további romlást érzékel a következő egy év során. A kormányzati intézkedések hosszabb távú hatásait tekintve sem optimisták a magyarok, bár a kérdezettek körülbelül negyede (26 százalék) mérsékelt javulást, és további 3 százalék látványos pozitív változást remél a családja anyagi helyzetében. Ezzel szemben tízből három kérdezett szerint négy év múlva még rosszabb lesz a helyzet.

Gyurcsány kibillent a mélypontról

Mindezek mellett a miniszterelnök munkájának megítélése valamelyest javult a Gallup adatai szerint: 6 százalékponttal nőtt az őt kedvezően megítélők aránya. A választókorú magyarok 30 százaléka szerint a miniszterelnök jól látja el a feladatát. A tevékenységét negatívan megítélők aránya pedig rendkívül magas, augusztus óta rendre 60 százalék körül van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik