Belföld

Az inflációnál jobban nőnek a fővárosi közműdíjak

Budapesten jövőre csaknem minden közszolgáltatás díja jobban drágulna a KSH inflációs prognózisában jelzett 7,2 százalékos mértéknél - közölte a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója.

A kéményseprésnél 5,4 százalékos, a vízdíjnál 9,8, a csatornahasználatnál 9,4, a szennyvízszippantásnál 9,6, a szemétdíjnál 8,4, a temetkezésnél 8,1 százalékos emelést javasol a városvezetés. A távfűtési díjemelések kapcsán a főpolgármester még egyeztetni kíván a kormánnyal – hangsúlyozta Nyáry Krisztián.
A jelenlegi elképzelések szerint januártól átlagosan 15 százalékos lenne a drágulás a 240 ezer fővárosi távfűtéses lakásnál. A háztartások 30 százalékánál, 53 660 forintos havi jövedelemig 1,2 százalékkal csökkennek a díjak, a 93 906 forint feletti jövedelműeknél 44 százalékos lenne az emelkedés, a kettő között pedig jövedelemcsoportonként 7-15-23 százalékos áremelés várható. A BKV-nál korábbi információk szerint maximum 15 százalékos lehet az egyelőre még több alternatívát tartalmazó emelkedés mértéke.

Nyáry Krisztián a javaslatok hátterét részletezve egyebek közt elmondta, hogy a vízdíjat az egyre csökkenő, tavaly 5 százalékos fogyasztáscsökkenés és a jelentős energiaköltségek miatt javasolják a korábbi éveknél jobban megemelni, ami lakásonként havi 244 forintos növekedést eredményezne. A csatornadíj mértékét jelentősen befolyásolja a vízterhelési díj, ami jövőre is még 20 százalékos lesz, az egy lakásra jutó havi többletkiadás 186 forint lesz.

A kéményseprési díj havi 70-80 forinttal növeli a háztartások kiadását kéményenként. A szemétdíjnál havi 31 forintos emelés várható “kukánként”. A temetéseknél a közszolgáltatások ára drágul 8 százalékkal, a szabadáras dolgok, így a kellékek maximum 4 százalékkal emelkednek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik