Belföld

Az Alkotmánybíróság dönt az ingyen sörről

Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult az a beadványozó, akinek az ingyen sör mérésére vonatkozó népszavazási kezdeményezését az Országos Választási Bizottság (OVB) novemberben elutasította - tudta meg az MTI hétfőn az Ab sajtófőnökétől.

Sereg András hozzátette: a kifogás hétfő délután érkezett meg a taláros testülethez. A választási eljárásról szóló törvényre tekintettel az OVB határozatok ellen benyújtott kifogásokat az Ab soron kívül tárgyalja, így ezt a kifogást is. Az OVB november 22-én tagadta meg az ingyen sör mérésére vonatkozó népszavazási kezdeményezés hitelesítését.

“Egyetért-e azzal, hogy vendéglátó üzletek vendégeinek a sörért ne kelljen fizetniük?” – áll egy magánszemély, K. Károly által benyújtott kérdőíven.

Az OVB egyhangúlag meghozott határozatában azzal indokolta a hitelesítés megtagadását, hogy a kezdeményezés hatályos nemzetközi szerződéseket, valamint az alkotmányt is sérti. A testület tagjai szerint a kérdés “piactorzító felvetés”, és a piacgazdasággal is ellentétes.

K. Károly arra is választ akart kapni: a választók egyetértenek-e azzal, hogy minden vendéglátó üzlet állami vagy önkormányzati tulajdonban legyen, azokban ne kelljen belépődíjat fizetni, valamint sört csak kocsmákban lehessen árusítani.

Az OVB hasonló okok miatt ugyancsak megtagadta e három kérdőív hitelesítését. Amennyiben az OVB hitelesítette volna mind a négy kérdést, és egy eredményes népszavazáson az igen szavazatok kaptak volna megfelelő többséget, akkor az országgyűlésnek olyan döntést kellett volna hoznia, amelynek értelmében csak állami és önkormányzati éttermekben csapolhattak volna sört, igaz, ott ingyen és korlátlanul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik