Belföld

1500 kórházi ágy végleg megszűnik

Az egészségügyi szolgáltatóknál 4312 aktív kórházi ágy kerül ki az ellátásból, amelyből 1586 végleg megszűnik – jelentette be az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára.

Az ágyszám-átalakítás nem függ össze a kórházi struktúra átalakításáról szóló törvénnyel, a mostani leépítésre ugyanis a kórházak pályáztak. A tárca októberben 6,5 milliárd forintos pályázatot írt ki az ellátórendszer átalakítására, ágyszám-csökkentésre, átalakításra, amely pályázatra 200 beadvány érkezett.

Horváth Ágnes ismertetése szerint a kiemelt szempontokra 88 pályázat érkezett, amelyekre 4,6 milliárd forintot osztanak ki az intézmények között. A fennmaradó 1,9 milliárd forintot pedig sürgősségi helyek kialakítására, fejlesztésére, a komfortfokozat emelésére vagy a betegirányítási rendszer kiépítésére vagy informatikai fejlesztésekre nyerhették az intézmények. Az átalakításra kerülő ágyszámból 2155 a krónikus ellátást, míg 571 a járóbeteg-ellátást fogja szolgálni a jövőben. A szakállamtitkár megjegyezte: azon ágyak szűnnek meg a pályázat nyomán, amelyek eddig is kihasználatlanok voltak a kórházakban.


Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa a 6,5 milliárdos pályázatot úgy jellemezte: ebben a kórházaknak azt ajánlották, hogy ha „önként csonkítják meg magukat”, részlegeket, épületeket zárnak be, akkor ezért pénzt kapnak. Az Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere kifogásolta, hogy nem ismerik a pályázati anyagokat, és azokat a listákat sem, amelyek a regionális kórházi kapacitásokra vonatkoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik