Belföld

Szili ötpárti egyeztetést javasol az új házszabályról

Az Országgyűlés elnöke szerint szükség van a 12 éves házszabály újraszabályozására, ezért jövő hétre ötpárti egyeztetést hívott össze a témáról. Eddig a Fidesz, az MDF, az MSZP és az SZDSZ jelezte részvételi szándékát.

Az új szabályozás szükségességét Szili Katalin azzal indokolta, hogy eleget kell tenni az Alkotmánybíróság határozatainak, figyelembe venni a gyakorlati tapasztalatokat, továbbá a mai politikai viszonyokra tekintettel erősíteni kell a parlament szerepét. Az Országgyűlés elnöke emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság húsz olyan határozatot hozott, amelyek alapján módosítani kellene a házszabályt, vagy ki kellene tölteni az űröket a szabályozásban. Példaként említette az ülésezési rendet. Álláspontja szerint hiányzik annak szabályozása is, hogy kinek, milyen módon kell megjelennie egy parlamenti vizsgálóbizottság előtt.

Bejelentette, hogy a jövő héten hivatalosan is megkezdik az egyeztetést az új házszabályról – erről megállapodott a parlamenti frakciók vezetőivel. Egyetértés volt közöttük abban – tette hozzá -, hogy melyek azok a témakörök, amelyekkel az új szabályozásban foglalkozni kell.

A Fidesz részt vesz az új házszabályról kezdeményezett egyeztetésen – Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője kitért arra is, hogy pártja nem támogatja a parlamenti vizsgálóbizottságok előtti kötelező megjelenés bevezetését, mert szerintük egy ilyen testület nem veheti át a bíróság feladatát.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta, valóban szükség van új házszabályra. Ezt többi között az alkotmánybírósági határozatokkal indokolta az ellenzéki politikus. Véleménye szerint arról is egyeztetni kell, hogy külön törvény készüljön-e a vizsgálóbizottságok működéséről, mert nem biztos, hogy ezt a házszabálynak kell tartalmaznia.

Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője úgy fogalmazott: tárgyalni kell, mert szükség van egy jó házszabályra. Mint mondta, azt meg kell fontolni, hogy törvényben kell-e szabályozni az Országgyűlés működését, de kötelezettségeket csak törvényben lehet megszabni. Erre példaként említette a parlamenti vizsgálóbizottság előtti kötelező megjelenést.

A Magyar Szocialista Párt Országgyűlési Képviselőcsoportja egyetért Szili Katalin házelnök kezdeményezésével. A frakció elfogadja a meghívást, és képviselteti magát az ötpárti egyeztetésen – áll közleményükben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik