Belföld

Nőtt a kábítószer-fogyasztás Európában

A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelő Központjának csütörtökön Brüsszelben nyilvánosságra hozott éves jelentése szerint tovább nőtt a legtöbb kábítószerféleség fogyasztása Európában, és a legnagyobb mennyiségben a vadkender-származékokkal élnek.

Az elmúlt években jelentősen csökkent a drogok ára a kontinensen – a heroin például ötéves viszonylatban 45 százalékkal, a kokainé 22 százalékkal -, és a kábítószer most talán minden korábbinál olcsóbb. 2004-ben ezer tonna kábítószert foglaltak le az Európai Unióban.

A jelentés szerint az uniós lakosság egyötöde saját bevallása alapján már kipróbálta a vadkenderből készülő drogféleségek valamelyikét, legtöbben a fiatal korosztályból. Ugyancsak emelkedik a szintetikus drogok fogyasztása, mindenekelőtt az ecstasyé. Történelmi magasságba nőtt a kokainfogyasztók köre is: számukat immár 3,5 millióra teszik a jelentés szerint. Tagországonként átlagosan legfeljebb 4 százalékos arányuk ugyanakkor jelentősen elmarad az Egyesült Államokban mértnél, ahol a lakosság 14 százaléka élt már állítólag ezzel a droggal legalább egyszer életében.

Tavaly előtt 400 ember halálát okozta a kokain, az összes kábítószerrel kapcsolatos halált évente legalább 7-8 ezerre teszik – derül ki a jelentésből. Az intézet adatai szerint Magyarországon 2003-ban a vadkender-származékok élvezete 2,4, az ecstasyé 0,8 a kokainé 0,7 százaléknyit érintett a 15-64 éves lakosságból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik