Belföld

Újabb roma csoport jött haza

Mintegy 15-20 fős roma csoport érkezett vissza csütörtökön Budapestre Svédországból, ahova korábban menedékjogi kérelemmel utaztak. A visszatérők között volt olyan család is, amelyik mindössze szűk öt napot töltött a skandináv államban.

“Csalódtunk nagyon, de nem haragszunk senkire, legfeljebb magunkra” – mondta el a távirati iroda tudósítójának még a repülőgépen a neve elhallgatását kérő 50 év körüli pécsi férfi, aki múlt vasárnap érkezett három gyermekével és feleségével Svédországba. Akkor még nagyon bizakodónak tűnt, arról is beszélt a velük egy időben Malmőbe induló újságíróknak, még a svéd királyhoz is elmennek, hogy ismerje meg ő is a gondjaikat.

“Körülbelül 100 ezer forintot buktunk ezzel az öt nappal, még szerencsénk volt, hogy a svédek fizették a visszautunkat. Mi munkáért jöttünk, nem a segélyekért” – hangsúlyozta. Hozzátette: a migrációs hivataltól kapott átmeneti szálláson mindössze egy napot töltöttek, majd önszántukból kérték a hazautaztatást.

Egy fiatalember arról beszélt, hogy a kint töltött egy hónap alatt jól érezte magát családjával, még munkát is volt lehetősége keresni abban a Malmőtől 130 kilométerre lévő helyen, ahol elhelyezték a hivatal munkatársai.

“Két problémánk volt: a svéd munkanélküliség miatt nekünk sem akadt munka, a másik pedig az, hogy már uniós polgárként voltunk kezelve, kár volt nekünk ez a csatlakozás” – fogalmazott a 30 év körüli férfi. Hozzátette: “egy pillanatig nem tapasztaltunk rasszizmust itt, otthon bezzeg nem az van. Voltunk már Kanadában is, édesanyám még mindig ott van, ha lehet akkor vissza megyünk újra mi is.”

A csoportot induláskor a malmői migrációs hivatal két munkatársa kísérte ki a repülőtérre. Kedélyesen beszélgettek a hazainduló magyar romákkal, akikről az MTI tudósítójának azt mondták, “kedves emberek”, akik most önszántukból mennek haza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik