Belföld

Nyugat-balkáni körúton Gyurcsány

A kormányfő szerdától péntekig tartó körútján találkozik Bosznia-Hercegovina, Macedónia és Albánia köztársasági elnökével, miniszterelnökével, valamint parlamenti elnökökkel és pártelnökökkel.

A boszniai hivatalos látogatáson tartózkodó Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében magyar-boszniai gazdasági együttműködési megállapodást írtak alá a két ország szakminisztériumainak képviselői szerdán Szarajevóban.

Az egyezmény az EU-normáknak megfelelően, az Európai Unió előírásaival összhangban szabályozza a két ország gazdasági együttműködését, létrehozza a kapcsolatok felügyeletére hivatott gazdasági vegyes bizottságot, s megszabja a kooperáció fő területeit.

A dokumentum annak a kötött segélyhitelnek a felhasználására is kitér, amelyet Magyarország – az OECD előírásainak megfelelően – még 2004 novemberében nyújtott 15 millió euró értékben Bosznia-Hercegovinának. Szarajevó ebből eddig 5,8 millió eurót használt fel Tuzla ivóvízellátásának a javítására, s Budapest jelenleg várja a további felhasználásra vonatkozó javaslatokat.


Képünkön Adnan Terzic, Bosznia-Hercegovina minisztertanácsának elnöke és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellép a díszszázad előtt, amikor ünnepélyesen fogadják a magyar kormányfőt Szarajevóban. Gyurcsány Ferenc háromnapos nyugat-balkáni körútja során találkozik Bosznia-Hercegovina, Macedónia és Albánia vezetőivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik