Belföld

Vizsgálják a Gergényiről íratott házi dolgozat ügyét

Hivatalból vizsgálja az oktatási jogok biztosa Gergényi Péter budapesti rendőrkapitányról egy fővárosi középiskolában íratott dolgozat ügyét, mert előfordulhat, hogy sérült "a nevelés többoldalú, tárgyilagos szervezése".

A Magyar Hírlap hétfőn számolt be arról, hogy a budapesti Kempelen Farkas Gimnázium 10. osztályába járó diákok azt a feladatot kapták, írjanak házi dolgozatot Gergényi Péter budapesti rendőrkapitány ténykedéséről. A feladathoz a tanár több szempontot diktált le, amely alapján a diákok összeállíthatták dolgozatukat.

A lap szerint az egyik diák füzetében az olvasható az előre megadott szempontok között, hogy “túl kemény volt a vasprefektus”, a rendőrök “túl keményen léptek fel a tüntetőkkel szemben”, nem viseltek azonosítót, illetve hogy a tábornok viselkedése “idegességet és pökhendiséget sugárzott”.

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa elmondta: hivatalból, az újságíró jelzése alapján indított vizsgálatot, amely várhatóan két-három hetet vesz igénybe. “Az önkormányzati fenntartású intézményekben a tanároknak az oktatást, nevelést többoldalú, tárgyilagos módon kell megszervezni. A diákokat nem érheti hátrány politikai meggyőződésük, vagy az annak kinyilvánításától való tartózkodásuk miatt” – közölte.


Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta, várják a biztos független vizsgálatának eredményét. Közlése szerint, azt tiltja a közoktatási törvény, hogy a pedagógus minősítse egy diák világnézetéhez kapcsolódó reakcióit, és hogy a tanár a saját pártpolitikai véleményét oktrojálja a diákra. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: az iskola mindenkori feladata, hogy a diákokat felkészítsék arra, hogy a kellő időben választópolgárrá válhassanak. Ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy informálják őket a napi aktualitásokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik