Belföld

Közös magyar-román kormányülés lesz csütörtökön

Együttes ülést tart csütörtökön a magyar és a román kormány Budapesten. A tavaly októberi bukaresti premier után ez lesz a második alkalom, hogy a két ország vezetése közösen tanácskozik.

A Szépművészeti Múzeumban rendezendő együttes kormányülésen a nemzeti fejlesztési tervek összehangolásának lehetősége lesz a fő téma. Napirendre kerül a területfejlesztési, határ menti kapcsolatok erősítése, az agrárszférában való együttműködés. A határon átnyúló programok keretében az egészségügyi kooperációról, határátkelőhelyek felújításáról, a közös útépítési projektek áttekintéséről, a kőolaj-készletezési együttműködésről, környezetvédelmi témákról (a verespataki aranybánya, uniós források igénybe vétele a Duna és a Tisza mentén), valamint műemlékek felújításáról is szó lesz.

A két kormány megállapodhat a kolozsvári Mátyás-szobor restaurálásáról. Tavaly októberben 15 megállapodást írtak alá az első együttes kormányülésen. Magyar részről úgy értékelik, hogy szinte valamennyi témában sikerült előrelépni, a szaktárcák között folyamatos az együttműködés.

Az első Gyurcsány-kabinet tartott már együttes ülés az osztrák és a horvát kormánnyal is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik