Belföld

Megdőlt az észak-magyarországi véralkoholszint-rekord

Huszonhat ittas vezetővel szemben intézkedtek az elmúlt napokban Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendőrei: sokan a szondát sem tudták megfújni, egy férfinél 4,14-es véralkoholszintet mértek.

Kompoltiné Jakab Ilona, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a legeredményesebbek a sárospataki, a miskolci rendőrkapitányság, valamint a forgalom-ellenőrző alosztály egyenruhásai voltak. Az ellenőrzöttek közül hárman közlekedési baleset feltételezett okozóiként kerültek kapcsolatba az alkoholszondával – tette hozzá.

Az ittassági ellenőrzésen „lebukott” 22–52 év közötti férfiak többségét vérvételre állították elő a rendőrök. Vélhetően egyikük sem múlja felül majd annak az autósnak a „teljesítményét”, aki 4,14-es véralkoholszintjével csúcsot döntött Sárospatak térségében – közölte a szóvivő. Az autósok közül volt olyan, aki az ellenőrzés során a járművéből kiszállva csak dülöngélve tudott a kérdésekre válaszolni, a szonda megfújására is alkalmatlannak bizonyult. Több autósnál a teszt a maximális zöld tartományban mutatta az értékeket – emelte ki.

Ittas vezetés esetén gyakorlatilag minden esetben eltiltják a szabálysértőt a közúti járművek vezetésétől, az eltiltás 1 hónaptól 12 hónapig terjedhet, és a 6 hónap időtartamú eltiltástól már kötelező az utánképzés. A kiszabott pénzbírság 100 ezer forintig, halmazat esetén pedig 150 ezer forintig terjedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik